latinica  ћирилица
19/04/2021 |  13:37 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Saša Radojčić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

Pjesnik, kritičar i prevodilac Saša Radojčić dobitnik je nagrade "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji za 2021. godinu, saopšteno je danas iz Zadužbine "Desanke Maksimović " iz Beograda.
Saša Radojčić -
Saša Radojčić

Ovo prestižno priznanje dodeljuje se od 1994. godine za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Radojčić je, kako je naveo žiri, pjesnik koji je autentičnim opusom uspješno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu erudiciju i jednostavnost pjesničkog izraza.

Stručni žiri jednoglasno je donio odluku o laureatu kome će nagrada biti uručena 17. maja u Brankovini ili u Beogradu, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Saša Radojčić /58/ je rođen u Somboru, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti predaje predmet Filozofija umjetnosti.

Objavio je osam zbirki pjesama, pet knjiga kritika i ogleda i pet teorijskih knjiga o filozofiji umjetnosti i pjesništvu.

Pjesnička nagrada "Desanka Maksimović" ustanovljena je 1994. godine, na godišnjicu njene smrti, a prvi dobitnik bio je Ljubomir Simović.

Desanka Maksimović bila je pjesnik, pripovjedač, romansijer, pisac za djecu, a bavila se i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika. Objavila je oko 50 knjiga poezije, pjesama i proze za djecu i omladinu, pripovjedačke, romansijerske i putopisne proze.