latinica  ћирилица
19/04/2021 |  13:52 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Novi detalji o Superligi

Superliga bogatih evropskih fudbalskih klubova biće podijeljena na dvije grupe, od četvrtfinala bi se primjenjivala "nokaut faza", a 15 klubova osnivača ne mogu nikada ispasti iz nje.

U Superligi bi učestvovali španski klubovi Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid, zatim engleski Arsenal, Čelzi, Totenhem, Liverpul, Mančester Siti i Mančester Јunajted, te italijanski Јuventus, Milan i Inter.

Pozvani su i francuski Pari Sen Žermen, te njemački Bajern i Borusija Dortmund da se priključe, ali su ta tri kluba odbila učešće u Superligi.

Predviđeno je da se utakmice te lige igraju tokom sedmice, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u avgustu, a liga bi bila podijeljena u dvije grupe od po deset timova.

U ligaškom dijelu svaka bi ekipa odigrala 18 utakmica, a onda bi po tri najbolje iz obje grupe ušle direktno u četvrtfinale.

Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe, vjerovatno putem baraža, koje su u ligaškom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu grupa.

U "nokaut fazi" igrale bi se dvije utakmice - kući i u gostima, a finalni susret bio bi na neutralnom terenu.

Dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik "Real Madrida" Florentino Perez izabran je za predsjednika te lige.

Ligom bi upravljalo 15 osnivača /klubova/, koji bi imali garantovano mjesto u Superligi. Јoš pet klubova bi se kvalifikovalo za tu ligu na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima.

Italijanski mediji objavili su da je stalnim članovima /osnivačima/ obećano 350 miliona evra da se uključe u projekat.

List "Korijere delo Sport" objavljuje da je kompanija "DAZN" bila uključen u pregovore, ali je ta firma demantovala te navode.

"DAZN" je globalna kompanija koja ima prava na prenos brojnih vrhunskih sportskih takmičenja, koje korisnici koji se pretplate na njihove sadržaje mogu pratiti putem "video striminga".

UEFA je oštro reagovala na vijest o pokretanju Superlige, te je u saradnji sa engleskim, španskim i italijanskim fudbalskim savezima uputila oštro saopštenje u kome je zaprijetila drastičnim kaznama.

UEFA najavljuje da će "odmetnute" velikane izbaciti iz domaćih i ostalih evropskih takmičenja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim igračima mogla bi biti uskraćena prilika da igraju za svoje reprezentacije.

Najtrofejniji britanski fudbalski trener Aleks Ferguson protivi se stvaranju Superlige i upozorava da će takva ideja unazaditi fudbal, dok britanski premijer Boris DŽonson osuđuje klubove koji su osnovali Superligu.

DŽonson ocjenjuje da bi to bio udarac u srce domaćeg fudbala i poziva engleske klubove da odustanu od Superlige, te da prije bilo kakvih koraka prema takvoj ligi obrazlože svoje motive navijačima i široj fudbalskoj zajednici.

On poručuje da sportske institucije koje se bore protiv Superlige imaju podršku britanske vlade - prenose vodeći britanski mediji.