latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:28 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Zaharova: Amerika stoji iza češkog protjerivanja ruskih diplomata

SAD stoje iza protjerivanja ruskih diplomata iz Češke i to je povezano sa osujećenim pokušajem državnog udara u Bjelorusiji, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (@MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (@MID_RF)Foto: Twitter

- Što se tiče Češke Republike potrebno je shvatiti da se veliki broj problema nagomilao u članicama EU i generalno na Zapadu, tako da je neophodno primijeniti neke informacije i političke mjere da bi se sakrili ti problemi. Rusija je instrument koji je vrijeme testiralo, teza koja je već dugo u opticaju i koja se koristi u ovakvim slučajevima. Naravno, SAD su iza toga - rekla je Zaharova za televizijski kanal "Rusija-1".

Ona je izrazila uvjerenje da je cijela priča koju zvanični Prag stalo ponavlja povezana sa otkrivenom zavjerom državnog udara u Bjelorusiji.

Zaharova je osudila Prag zbog odluke da protjera 18 ruskih diplomata kao "dvoličnost" rekavši da Češka izmišlja apsurdne izgovore.

Ukupno 62 Rusa, 18 protjeranih diplomata i članovi njihovih porodica, moraju da napuste Češku, podsjetila je Zaharova.

- Stvar je u tome da ne 18 Rusa već 62 mora da napusti Češku, jer su oni članovi porodice. Od tog broja 28 su djeca. Podjsetiću vas da se školska godina bliži kraju, ostalo je samo mjesec ili mjesec i po dana. Ali da li je to iko uzeo u obzir - rekla je ona.

Češka Vlada najavila je u subotu, 17. aprila protjerivanje 18 ruskih diplomata zbog njihove navodne uloge u eksploziji magacina municije 2014. godine, kada su poginula dva državljanina Češke.

Kao odgovor, Moskva je protjerala 20 čeških diplomata, koji moraju da napuste Moskvu do kraja dana, navodi "Sputnjik".