latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:31 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Abazović: I SPC da bude unutar jedinstvenog pravnog sistema

Potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom završni je čin da i ta vjerska zajednica bude unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore, rekao je danas potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.
Dritan Abazović (Foto: FB/Dritan Abazovic) -
Dritan Abazović (Foto: FB/Dritan Abazovic)

On je novinarima rekao da u potpisivanju ugovora sa SPC ne vidi ništa problematično niti vanredno, ako je potpuno usaglašen sa onim što bi trebalo da bude principijelan i korektan odnos države prema vjerskim zajednicama i vjerskih zajednica prema državi.

Prema njegovim riječima, sve vjerske zajednice treba da funkcionišu unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore.

- Ono što se problematizovalo je tekst sporazuma - rekao je Abazović nakon javne debate o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, te izrazio uvjerenje da će tekst ugovora uskoro biti dostupan.

On je naveo da nije imao prilike da taj tekst vidi, te da će tekst biti dostupan svima i da nema nikakvih skrivenih aktivnosti.

Abazović je naveo da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u parlamentu krajem prošle godine, krajnje liberalan i omogućava da sve vjerske zajednice, nezavisno od svoje veličine, budu dio jedinstvenog pravnog sistema.

- I sad dođemo u situaciju da oni budu dio pravnog sistema, i ovi što su se žalili da oni djeluju van pravnog sistema, sada se žale zašto će da budu dio pravnog sistema. U tome se ogleda čitav paradoks politike koja se dešava u Crnoj Gori - naveo je Abazović.