latinica  ћирилица
19/04/2021 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Šulić: Definisane preporuke za depolitizaciju javnih preduzeća

Predstavnici Centara civilnih inicijativa i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske na današnjem sastanku u Banjaluci definisali su preporuke za depolitizaciju javnih preduzeća u Republici Srpskoj.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je danas Srni da je procesu depolitizacije javnih preduzeća potrebno pristupiti studiozno i da to nije moguće završiti za jedan dan, godinu ili za jedan mandatni period.

- Važna je promjena svijesti i kod ljudi koji se bave politikom, iz civilnog sektora, kod medija i građana - istakao je Šulić.

On je rekao da su na sastanku predstavnika Centara civilnih inicijativa i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske definisane preporuke za depolitizaciju javnih preduzeća u Republici Srpskoj.

- Definisano je šta je to potrebno da javna preduzeća rade u narednom periodu, te koja je odgovornost Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske kada je riječ o radu javnih preduzeća - naveo je Šulić.

Šulić je izrazio zadovoljstvo da u Republici Srpskoj postoje političari koji su spremni da zajedno sa civilnim sektorom rade na problemima koji su za dobro od opšteg interesa.

Centri civilnih inicijativa pokrenuli su inicijativu za depolitizaciju procesa imenovanja i razrešenja rukovodećeg kadra javnih preduzeća i povećanje njihove efikasnosti, te se zalažu za zapošljavanje na bazi stručnosti i kvalifikacija, sprečavanje politizacije javnih preduzeća, kao i povećanje kvaliteta usluga, odgovornosti i kontrole u poslovanju javnih preduzeća, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Sastanku su prisustvoavli i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Vidović, Ivana Marković, te Marinko Gradišić.