latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:01 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Nedjelju kulture sjećanja i pamćenja škole da obilježe primjereno

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj da Nedjelju kulture sjećanja i pamćenja od danas do 24. aprila obilježe na primjeren način, u skladu sa temama predmeta od nacionalnog značaja, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministarstvo je ovo školama predložilo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, a prema preporukama Koordinacionog tima za uspostavljanje i očuvanje kulture sjećanja i pamćenja.

- U svim osnovnim i srednjim školama Srpske nastavnici i učenici će, prema ponuđenim temama koje su se našle u reformisanim programima predmeta od nacionalnog značaja, razgovarati o značaju kulture sjećanja i pamćenja, žrtvama zločina koji su se desili za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije, a posebna pažnja treba da se posveti žrtvama ustaškog zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina - istakli su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva napominju da škole treba da prilagode svoje aktivnosti kako bi sa učenicima, primjereno njihovom uzrastu, razgovarali o ovoj tematici i na prigodan način obilježili ovu nedjelju, organizovanjem izložbe literarnih i likovnih radova u prostorijama škola.

Iz Ministarstva dodaju da u istraživačkom radu učenici mogu koristiti istraživačke sajtove i knjige dostupne u školskim bibliotekama, kao što su zbornici o Јasenovcu-Donjoj Gradini, bilježenje svjedočenja osoba koje su preživjele rat i slično.

- Nastavnici koji su boravili u Izraelu na seminaru u vezi sa kulturom sjećanja i pamćenja, koristeći pedagošku praksu i pedagoške alate Međunarodne škole za obrazovanje o Holokaustu Јad Vašem, treba da budu velika podrška za organizovanje planiranih aktivnosti u školama u kojima su zaposleni - rekli su u Ministarstvu.

Na zvaničnoj internet stranici Republičkog pedagoškog zavoda nalazi se elektronska platforma Kultura sjećanja i pamćenja gdje nastavnici mogu, ukoliko imaju potrebu, dobiti informacije i podršku u vezi sa ovim i drugim temama, te planiranim aktivnostima.