latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:06 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Smrt Aleksandra Topića i dalje enigma (VIDEO)

Јoš jedan potencijalni međunarodni skandal prijeti BiH.
Smrt Aleksandra Topića i dalje enigma - Foto: RTRS
Smrt Aleksandra Topića i dalje enigmaFoto: RTRS

Institucije BiH još nisu odgovorile na pitanje da li je državljanin Švajcarske i Srbije Aleksandar Topić ubijen ili je izvršio samoubistvo i zašto je uopšte bio smješten u kampu za migrante Ušivak u Hadžićima. Nepoznato je gdje je Aleksandrov švajcarski pasoš i da li je odjavljen, a poznato je da su pasoši zapadnoevropskih država, pogotovo Švajcarske, jako cijenjeni na crnom tržištu kod ilegalnih migranata.

Aleksandar Topić je prije dva dana sahranjen u Banjaluci.

Smrt Topića, državljanina Švajcarske i Srbije, čiji su korijeni iz Krajine, i dalje je enigma. U avgustu prošle godine došao je u posjetu ocu u Banjaluku, umjesto povratka u Švajcarsku pod nerazjašnjenim okolnostima, dospio je u kamp Ušivak. U Sarajevo je došao u namjeri da se pomoli u Staroj crkvi na Baščaršiji, ali je misterija otkud u migranstkom kampu na drugom kraju grada.

- On je došao redovno sa pasošem. On nije migrant, on je došao sa švajcarskim pasošem i njihovim državljanstvom kod svog oca, on ima dvojno državljanstvo. Nije migrant, a smjestili su ga s migrantima - kaže Mićo Topić, otac Aleksandra Topića.

Aleksandar Topić uspio je jednom da se javi iz Ušivka. Ocu je tada rekao da mu je ukraden pasoš, novac i vjerske knjige. Iako je izgledom odudarao od ostalih stanovnika kampa, njegov nestanak dugo nije primijećen. Pronađen je obješen na drvetu u blizini migranstkog kampa.

Od tog momenta do aprila ove godine, u policijskim i tužilačkim izvještajima vođen je kao nestalo lice, dok ga otac Mićo Topić nije identifikovao u mrtvačnici na sarajevskom groblju Bare. Švajcarski pasoš na Aleksandrovo ime nije pronađen.

- Što nisu objavili nevažeći pasoš, da sa tim pasošem ne ode neki Afroazijac u svijet ili da li je neko njegov pasoš prodao, jer švajcarski pasoši vrijede i do 20.000 evra. On je ubijen ili se ubio u kampu Ušivak i tu je odgovornost države golema - naglašava Duško Tomić, advokat porodice Topić.

Stigao je i odgovor iz Tužilaštva kantona Sarajevo.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo u navedenom predmetu preduzelo je više radnji s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do smrti lica inicijala A.T. inače državljanina Švajcarske. U nalazu obducenta utvrđeno je da je smrt nastupila vješanjem i da nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na nasilje od druge osobe - saopšteno je iz Tužilaštva.

Advokat Duško Tomić tvrdi da je švajcarska ambasada uputila protestnu notu MIP-u BiH i ministarki Biseri Turković s pitanjem šta će njihov državljanin uopšte u kampu za migrante. U Ambasadi Švajcarske pak nisu željeli da komentarišu ove navode.

- Nikada nam nisu odgovorili, Bisera Turković ignoriše sve to - dodao je advokat Tomić.

U MIP-u BiH muk, u Službi za poslove sa strancima BiH bez odgovora kako je strani državljanin sa pasošem, završio u kampu sa ilegalnim migrantima koja nemaju nikakva dokument uz sebe. Na isto pitanje odgovor očekuje i Ambasada Srbije koja nije obaviještena o smrti svog državljanina.