latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:48 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Blokiran račun prijedorske Toplane (VIDEO)

Račun prijedorske Toplane je blokiran.
Toplana, Prijedor - Foto: RTRS
Toplana, PrijedorFoto: RTRS

Razlog je dugovanje prema preduzeću Niskogradnja Marjanović, od oko 1,2 miliona KM. Dok u Gradskoj upravi ističu da pomenuto preduzeće nije ispoštovalo dogovor sačinjen s prethodnim rukovodstvom Toplane, u preduzeću Niskogradnja Marjanović tvrde da je sve urađeno po zakonu. Međutim, rukovodstvo grada i Toplane tvrde da je u ovaj slučaj politika duboko umiješala prste.

Vršilac dužnosti direktora prijedorske Toplane, Duško Miletić ističe da je njegov prethodnik, Zoran Knežević, imao dogovor s dobavljačem drvne sječe, preduzećem Niskogradnja Marjanović, da se dug isplaćuje u mjesečnim ratama od 100.000 KM. Međutim, kako tvrdi Miletić, preduzeće postojeći dogovor nije ispoštovalo, što je za epilog imalo blokadu računa prijedorske Toplane.

- Imam ovdje finansijsku karticu preduzeća gdje se tačno vidi da je od mog dolaska, 13.3. do danas, isplaćeno 180.000 KM Niskogradnji Marjanović - istakao je Miletić.

Na ovaj način u pitanje je dovedena isplata kredita Toplane prema EBRD-u, ističe gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. Tvrdi da je grad, prema dogovoru, 14. aprila isplatio 625.000 KM na poseban račun Toplane za ovu namjenu. Međutim, sredstva za naplatu duga Niskogradnji Marjanović povučena su upravo s tog računa, iako je bivši direktor nedavno rekao da se taj račun ne može koristiti u druge svrhe.

- Ovaj kreditni aranžman je specifičan jer ima poseban račun na koji sredstva koja legnu ne mogu da se koriste u redovnom poslovanju Toplane već samo služe za otplatu kredita. Sva sredstva koja se uplate su namjenska i ne mogu se koristiti za druge svrhe - rekao je bivši direktor Toplane.

Međutim, baš to se dogodilo. Knežević je rekao da račun nije korišćen u redovnom poslovanju Toplane i da je u ovom slučaju riječ o vanrednim okolnostima. Gradonačelnik Prijedora poručuje da je riječ o političkom revanšizmu DNS-a, zbog neprolaska određenih preduzeća na tenderima.

- E draga naša gospodo, to tako više neće moći. Odlučili ste da funkcionišete na taj način. Grad će vam vratiti istom mjerom. Mene i ovaj grad više ne zanimaju nikakvi tajkuni niti bogaćenje pojedinaca - poručio je Pavlović.

Bivši direktor Toplane /DNS/ tvrdi da politika nije umiješana.

- To nema veze sa politikom. Ovo je jednostavno zbog izostanka razgovora i dogovora sa dobavljačima koje smo mi uvijek pravili, i imali razumijevanja kod njih. Usljed nedostatka novca i obrtnih sredstava, nismo imali mogućnost da se dogovorimo - rekao je Knežević.

Vlasnik preduzeća Niskogradnja Marjanović, Goran Marjanović rekao je da je sve urađeno po zakonu i da sadašnje rukovodstvo Toplane nije ispoštovalo dogovore.

- Za ova dva mjeseca umjesto 200.000 KM, oni su isplatili 80.000. Iz tog razloga bio sam primoran da povučem mjenicu, a u narednom periodu sa ljudima iz finansija vidjeću kako dalje da postupim i šta da se radi sa novonastalim obavezama u Toplani Prijedor - istakao je Marjanović.

Iz prijedorskog Gradskog odbora DNS-a za sada bez komentara. Vršilac dužnosti direktora prijedorske Toplane, Duško Miletić poručio je da će, bez obzira na novonastalu situaciju, sezona grijanja u gradu biti nastavljena, koliko god budu zahtijevale vremenske prilike.