latinica  ћирилица
19/04/2021 |  21:07 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Vučić: Interes Srbije - mir i stabilnost u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je apsolutni interes Srbije mir i stabilnost u regionu, te poštuje integritet BiH, ali i suverenitet Republike Srpske unutar nje.
Aleksandar Vučić -
Aleksandar Vučić

- Ne treba ničega da se bojite, osim neodgovornosti i neozbiljnosti i pokušaja nerješavanja problema. O svim problemima treba da se govori otvoreno i odgovorno - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija treba da dobije pravično rješenje za mnoga pitanja i dodao da se mir na Balkanu ne može praviti ponižavanjem nekoga.

- Ne možete da na Balkanu praviti mir tako što ćete da unizite nekoga, naročito brojčano najjači narod. Uvijek sam se zalagao ne za zaleđeni konflikt sa Prištinom, već za rješenja. Uvijek sam štitio interese srpskog naroda, ali i pokušavao da razumijem interese drugih naroda - rekao je Vučić gostujući na televiziji Fejs.

Na komentar voditelja da mu "pravično rešenje" zvuči kao da "Srbija treba da dobije polovinu BiH", Vučić je naveo da mu to nije palo na pamet i da Republiku Srpsku voli, a BiH poštuje.

Govoreći o navodnom neslužbenom diplomatskom dokumentu non-pejperu, koji prekraja granice na Balkanu, Vučić je rekao da Srbija podržava integritet BiH i da neće da učestvuje u raspravi o nečemu što suštinski ne postoji.

- Ne samo da nisam učestvovao u pisanju, već ga nisam ni vidio. Vidio sam špekulacije u medijima. Vidio sam da tu ima svačega oko Kosova. Vi kažete u tome da će Srbija da prizna nezavisno Kosovo, da će da se odrekne Preševa i Bujanovca da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi i ništa od toga nije na takav način realno, niti je dobro, niti nam je potrebno - rekao je Vučić.

On je podsjetio da ni Bakir Izetbegović ni Željko Komšić ne bi trebalo da priznaju nezavisnost samoproglašenog Ksoova, jer nemaju pravo da rasturaju i komadaju Srbiju.

- Svakom drugom Srbinu zamjerate ono što ste sebi dozvolili i unarijed oprostili. Јer su to izgovorili najviši predstavnici bošnjačkog naroda. Hoćete da Srbi prihvate da je bombardovanje i agresija bila blagougodni čin zato što je neko htio da otme teritoriju Kosova - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponovio je da se to iz navodnog non-pejpera neće dogoditi, jer su Srbiji potrebni ljudi, a ne teritorija.

- Vi imate takozvani podijeljeni suverenitet i podijeljene nadležnosti između Republike Srpske i Federacije BiH. To je vaša stvar - rekao je Vučić i dodao da je njegova inicijativa da zemlje na Balkanu sarađuju.

Na konstataciju da sve što on misli za njega kažu srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, Vučić je naglasio da nema potrebe bilo ko da priča u njegovo ime.

- Milorad Dodik je vrlo inteligentan čovjek. On je sve samo nije neko ko sluša ili sprovodi šta ja govorim. On ima svoju politiku, svoju stranaku, veoma je samosvojan. Ne moramo da mislimo po svim pitanjima isto, ali neću reći nijednu riječ protiv njega u emisiji, jer je to dio našeg dogovora, kojeg se drže predstvanici Srba. Imali smo bolne sankcije, zatvaranje granica na Drini što više ne smije nikada da se ponovi - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je poručio da ljudi u BiH treba da budu srećni zato što Srbija raste, a ne da to bude problem.

- Nikad nisam razumio, zašto volite da predstavite nekog za neprijatelja tamo gdje ga nema - rekao je Vučić.

On smatra da je problem sa kojim se suočavaju mnogi Bošnjaci i drugi, a što je bilo i sa Srbima i njim lično do 90-tih godina, predstavljanje sebe kao žrtve bez racionalizacije sadašnjosti i pogleda u budućnost.

Vučić je naglasio da hoće da bude zapamćen kao neko ko je sačuvao mir i kao neko ko je izgradio Srbiju, te da ga mnogo više interesuje ekonomski razvoj Srbije i napredak koji se bilježi pod njegovim vođstvom od političkih drama.