latinica  ћирилица
20/04/2021 |  07:19 ⇒ 07:19 | Autor: SRNA

Preko 650.000 vakcina za zapadni Balkan

Austrija je saopštila da planira da pošalje 651.000 doza "Biontekove" i "Fajzerove" vakcine protiv virusa korona u šest zemalja zapadnog Balkana do avgusta u okviru programa EU za pružanje pomoći susjednim zemljama i Africi.

Evropska komisija u januaru je objavila plan o dijeljenju vakcina, a Austrija je saopštila da će biti koordinator tog mehanizma za zapadni Balkan i da poslije prve distribucije doza mogu da uslijede i druge.

- Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo region iza nas - rekao je na konferenciji za novinare austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Austrija je pregovarala u sklapanju sporazuma između "Bionteka" i "Fajzera" te zemalja koje će dobiti vakcine, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova zemlja će privremeno osigurati 11 miliona evra za finansiranje plana, a vakcine će na kraju biti plaćene iz fondova EU za pomoć zemljama kandidatima za članstvo i potencijalnim kandidatima.

- Ovdje apsolutno ne postoji veza sa kupovinom vakcina u Austriji i ostalim članicama EU - rekao je Šalenberg, čija je vlada suočena sa kritikama zbog sporog tempa vakcinacije.

On je dodao da vakcine ne potiču iz nacionalnih kvota i da je riječ o vakcinama koje je EU od samog početka specifično izdvojila za prosljeđivanje partnerima.

Vakcine će biti ditribuisane od početka maja zemljama kojima su najpotrebnije, rekao je austrijski zvaničnik.

BiH će imati najveći udio od 214.000 doza, a slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Srbija će iz ovog programa dobiti 36.000 vakcina.