latinica  ћирилица
20/04/2021 |  09:10 ⇒ 09:16 | Autor: TANЈUG

Porota danas odlučuje o slučaju ubistva DŽordža Flojda (VIDEO)

Na suđenju za ubistvo DŽordža Flojda, za koje je optužen biši policajac Derek Šovin, juče je završeno iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane, a slučaj je predat poroti na odlučivanje, javljaju svjetski mediji.
Derek Šovin - Foto: Screenshot
Derek ŠovinFoto: Screenshot

Amerika iščekuje ishod jednog od najvećih suđenja u proteklih godina, a sud je zaštićen bodljikavom žicom, visokim barijerama i naoružanim vojnicima iz Nacionalne garde.

U poroti su šest bijelih žena, dvojica bijelih muškaraca, trojica crnaca, jedna crnkinja i dvije žene mješovitih rasa.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici, porotnici će biti smješteni u hotel, a vrijeme za donošenje odluke nije ograničeno.

Gradovi širom zemlje spremaju se za proteste bez obzira na presudu.

Optužnica protiv Dereka Šovina ima tri tačke: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optužbi, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo djelovanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično djelo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani, navodi Glas Amerike.

Tužilaštvo je od sudije Pitera Kejhila tražilo da odstupi od toga i Šovina, ako bude proglašen krivim, osudi na dužu kaznu zatvora.

Ako ga porota proglasi krivim izjasniće se i da li se slaže sa prijedlogom tužilaštva da se Šovin osudi na dužu kaznu.

Prethodno je u završnoj riječi predstavnik tužilačkog tima Stiven Šlajker zatražio je od porotnika da, kako je rekao, vjeruju svojim očima i pustio video snimke privođenja DŽordža Flojda tokom kojeg je preminuo.

- Ovo nije proces protiv policije koja treba hrabro da štiti i bude saosjećajna u u službi. DŽordž Flojd nikome nije bio prijetnja. Za suočavanje sa njim tog dana nije bila potrebna hrabrost, koja nije ni iskazana. Sve što je bilo potrebno bilo je malo saosjećanja, koje je takođe izostalo - poručio je Šlajker.

Tokom izlaganja podsetio je i na posljednje riječi preminulog Flojda “molim vas, ne mogu da dišem“ i ocenio je da se ono što je Šovin učinio može označiti kao težak napad na DŽorža Flojda.

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čovjeka, ova presuda biti viđena mnogo šire – kako policija u Americi tretira Afroamerikance.

Zastupnik optuženog Šovina, Erik Nelson podsjetio je članova porote na pretpostavku nevinosti svog klijenta.

On je, pozivajući se na svjedočenje jednog od policajaca DŽonija Mersila, iznio tvrdnju da zahvat kojim se Šovin koristio prilikom hapšenja Flojda nije zabranjen i dodao da to ukazuja na nepostojanje namjere jer je, kako je rekao, Šovin mislio da postupa po pravilima po kojima je obučen.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svjetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svjedoka.