latinica  ћирилица
20/04/2021 |  10:45 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Glavni epidemiolog u Sloveniji ponovo napustio kovid tim

Glavni epidemiolog u Sloveniji Mario Fafangel ponovo je napustio ekspertsku grupe za kovid 19 pri Ministarstvu zdravlja, a među razlozima odlaska naveo je nedavni "fijasko" sa 11-dnevnim potpunim zatvaranjem zemlje koja je bila daleko od toga.
Mario Fafangel (Foto: necenzurirano.si/STA) -
Mario Fafangel (Foto: necenzurirano.si/STA)

Fafangel, šef Centra za zarazne bolesti Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije, naveo je da se povlači iz Ekspertne grupe za zadržavanje i kontrolu epidemije kovida, a u pismu ministru zdravlja Јanezu Poklukaru je obrazložio da je odluka profesionalne prirode.

On je u pismu, između ostalog, naveo da su donesene odluke često u suprotnosti sa mišljenjem epidemiološke službe, kao i uspostavljeni protokoli i način rada epidemiologa.

Zbog toga, kako je naveo, više ne može i ne želi da učestvuje u tome, prenosi slovenački portal "24 ur".

- Stalno skretanje pažnje na besmislene odluke koje podrivaju dobro uspostavljene procedure epidemiološke službe i pisanje odvojenih mišljenja za zapisnike stručne grupe je besmisleno i neproduktivno - naveo je on.

Fafangel jeveć napustio prethodnu savjetodavnu grupu koju je vodila Bojana Beović, zatim se ponovo pridružio obnovljenoj savjetodavnoj grupi koju je predvodila Mateja Logar.