latinica  ћирилица
20/04/2021 |  11:28 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Incident na utakmici u Australiji: Skandirali "Kosovo je Albanija" i bacali kamenice (VIDEO)

Na fudbalskoj utakmici australijske treće Premijer lige Viktorije između Bijelih orlova i Nort sanšajna dogodio se incident u kojem su albanski navijači napali srpske.

Duel Bijelih orlova i Nort Sanšajna, koji je završen rezultatom od 3:3 trebalo je da bude spektakl pred dobro popunjenim tribinama u Kizborou, a pretvorio se, prenose frankfurtske Vesti, u skandal u režiji pristalica albanskog kluba sa sjevera Melburna.

Posljedica nereda koji su izazvali albanski huligani je jedan teže povrijeđeni mladić među navijačima srpskog kluba, nekoliko lakše povrijeđenih i značajna materijalna šteta na automobilima na klupskom parkingu.

U više navrata, pristalice Nort Sanšajna su provocirale skandiranjem “Kosovo je Albanija“, kao i raznih drugih parola i uvreda.

Tokom utakmice, navode Vesti, brojniji navijači Bijelih orlova nisu nasjedali na provokacije i izbjegnuti su veći incidenti.

Međutim, čim je označen početak utakmice, uslijedila je razmjena žestokih uvreda s obje strane, a zatim su Albanci zasuli kamenicama srpski “sektor“ na stadioonu.

Više osoba je lakše povrijeđeno, a jedan 16-godišnjak je odmah prevezen u hitnu pomoć, pošto je zadobio povrede na glavi od kamenica.

– Momak je na trenutak izgubio vid i bio je očigledno uzdrman zbog velikog kamena koji ga je pogodio u glavu. Odveli smo ga da mu se ukaže pomoć i on se na sreću uspješno oporavlja – rekao je predsjednik Orlova Dalibor Šaula.

Uprava našeg kluba je predosjetila da bi moglo doći do incidenta na ovoj utakmici i prije toga je kontaktirala kolege iz Sanšajna.

– Željeli smo da budemo sigurni da će oni komunicirati sa njihovim navijačima i da će im skrenuti pažnju na ponašanje. Takođe smo kontaktirali policiju i upozorili ih da bi ovo mogla da bude utakmica visokog rizika. Iz tog razloga smo angažovali tri puta više redara nego na drugim utakmicama – objasnio je Šaula.

Takođe su fizički odvojili albanske od srpskih navijača i omogućili pristalicama gostujućeg tima da prvi napuste stadion, prije nego što ostala publika bude počela da izlazi, kako bi se izbjegli mogući incidenti ispred Sportskog centra i na ulici.

– Preduzeli smo apsolutno sve mjere predostrožnosti, ali očigledno je da neke ljude i dalje treba obrazovati i naučiti da takvo antisocijalno ponašanje jednostavno ne može više da prođe. Ovo je jedina utakmica visokog rizika koju imamo ove sezone, jer svi ostali rivali i njihovi navijači poštuju svoje suparnike – naglasio je Šaula.

Policijska patrola je bila na licu mjesta i izvještaj koji su sačinili biće upućen Fudbalskom savezu Viktorije.