latinica  ћирилица
20/04/2021 |  14:38 ⇒ 14:39 | Autor: sputniknews.com

Ukrajinski poslanik izazvao skandal u PSSE

Predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Hendrik Dams prekinuo je govor ukrajinskog poslanika Alekseja Gončarenka, koji je izvadio ukrajinsku zastavu tokom izlaganja, oštro kritikujući njegovo ponašanje.
Aleksej Gončarenko (Foto: Sputnik/Dominik Buten) -
Aleksej Gončarenko (Foto: Sputnik/Dominik Buten)

Tokom debate o rezoluciji o strateškim prioritetima Savjeta Evrope, Gončarenko je izrazio žaljenje zbog toga što se u rezoluciji “previše pažnje“ posvećuje pitanjima vještačke inteligencije.

- U izvještaju nema nijedne riječi o teritorijalnom integritetu država-članica, o suverenitetu država-članica. O mirnom rješavanju sukoba u Evropi. A u Evropi se vode ratovi, želim da vas podsjetim na to. Mnogi od vas zaboravljaju na to - rekao je Gončarenko.

Nakon toga je izvadio ukrajinsku zastavu, zahtijevajući od učesnika sjednice da je pogledaju.

Međutim, odmah je reagovao predsjednik PSSE.

- Gospodine Gončarenko, to nije dozvoljeno u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope - upozorio ga je Dams.

- U čemu je problem sa našom nacionalnom zastavom? - pitao je ukrajinski poslanik, nastavivši svoje izlaganje.

Predsjednik PSSE više puta je pozivao ukrajinskog poslanika da poštuje red, a zatim je zahtijevao da mu isključe mikrofon.

- Ovo je prosto nevjerovatno! Isključite mu mikrofon. Ovo nije prvi put da Vi, gospodine Gončarenko, grubo zloupotrebljavate svoje pravo na govor. Molim Vas, sjedite ili napustite salu - rekao je Dams i zatražio da se pripremi izvještaj o tom incidentu.

Dams je obećao da će ovaj incident prijaviti Regulatornom komitetu PSSE kako bi donijeli odluku o mogućem kažnjavanju političara.

- Ovo je posljednji put da se događa ovakav incident sa vašim učešćem dok ja predsjedavam. Veoma ću oštro reagovati na ovakve situacije, jer ovo nije prvi put da ovo radite na krajnje neprihvatljiv način. Ovo je kuća demokratije i ovdje se odnosimo jedni prema drugima sa poštovanjem. Pokušavamo da riješimo probleme, a ne da ih stvaramo - zaključio je Dams.