latinica  ћирилица
20/04/2021 |  15:14 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Vukadinović: Drvoprerada - razvojna šansa opštine Foča

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović održao je danas sastanak sa drvoprerađivačima iz ove lokalne zajednice da bi zajedno sagledali uslove u kojima oni posluju i mogućnosti za razvoj ove grane privrede.
Vukadinović na sastanku sa drvoprerađivačima - Foto: SRNA
Vukadinović na sastanku sa drvoprerađivačimaFoto: SRNA

Vukadinović je istakao da je drvoprerada razvojna šansa Foče, te da je, u želji da oživi opštinski Privredni savjet, sastanak prvo održao sa drvoprerađivačima.

- Preduzećemo aktivnosti da pomognemo drvoprerađivačima u poboljšanju infrastrukture, te da podstaknemo ambijent za zdravo poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta. U saradnji sa Vladom Srpske, razmotrićemo probematiku snabdijevanja drvoprerađivača sirovinom, na koji način da zadovoljimo svima potrebe i naravno ukoliko budu izrazili želju i mogućnosti i da prošire pogone - rekao je Vukadinović.

Goran Đuković, vlasnik preduzeća "Standard", jednog od 13 drvoprerađivačkih pogona u Foči, ističe da je njihov osnovni problem duga zima koja im onemogućava potrebnu dinamiku u isporuci trupaca tokom cijele godine.

- Sastanku je priustvovao i direktor Šumskog gazdinstva "Maglić" Spomenko Stojanović i nadamo se da ćemo prevazići taj problem koliko je realno moguće. Drago nam je da je načelnik tražio da delegiramo ljude u Privredni savjet koji bi trebalo da zaživi u punom kapacitetu - rekao je Đuković.

On je dodao da veći broj drvoprerađivača posluje u okviru Industrijske zone Brod na Drini gdje još nisu riješeni infrastrukturni problemi, kao što su protivpožarna zaštita, kanalizacija, snabdijevanje vodom i strujom, te da im je načelnik obećao da će se opština maksimalno uključiti u prevazilaženju tih problema.

Đuković je rekao da se nada da će, u dogovoru i u saradnji sa opštinom, drvoprerađivači uspjeti da stvore ambijent za povećanje kapaciteta i uvođenje viših faza drvoprerade.