latinica  ћирилица
20/04/2021 |  16:29 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Prnjavor: Obilježeno 100 godina od dolaska ruskih emigranata (VIDEO)

U organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru obilježeno je 100 godina od dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Delegacije Ruske ambasade u BiH i opštine Prnjavor položile su cvijeće na grob Nine Kovaljeve, emigrantkinje koja je bila jedan od čuvenih prnjavorskih ljekara.
Јulija Voinova Žunić u Prnjavoru - Foto: SRNA
Јulija Voinova Žunić u PrnjavoruFoto: SRNA

Februarska i oktobarska revolucija 1917. godine, ali i građanski rat koji je ubrzo uslijedio, uzrokovali su odlazak jednog broja Rusa u druge zemlje i dolazak i na ove prostore, priča profesor istorije Dario Topić, koji vodi ovaj muzej i koji je zaslužan za danas prikazanu dvojezičnu izložbu.

- Taj talas emigracije doveo je na teritoriju Kraljevine SHS, pa i u Prnjavor, mnoge ličnosti koje su uzele aktivno učešće u javnom životu naše opštine. Tragedija je što su uvaženi ljekari morali napustiti Rusiju, ali su došlo su u naše krajeve i to je dobra strana svega toga - kaže Topić.

Јurij Mikušev, sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH, podsjeća na zajedničku istoriju ruskog i srpskog naroda.

- Zbog toga je važno podsjećati na to, jer u posljednje vrijeme postoji tendencija mijenjanja istorije - dodaje on.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio je Zavičajnom muzeju na zalaganju i organizovanju ove manifestacije koja njeguje kulturu sjećanja.

- Prnjavor je uvijek bio multuietnički, ne samo dans, nego i prije. Hvala Topiću i ja se nadam da čemo i dalje obilježavati ovaj značajan datum - kaže Tomaš.

Prikazan je i film "Pogled kroz istoriju" Јulije Voinove Žunić i održano predavanje o uzrocima emigracije i dolasku na prostore Kraljevine SHS, sa akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u Prnjavoru.