latinica  ћирилица
20/04/2021 |  18:54 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Izetbegovićeva retorika gubitnika - opasna i uvredljiva (VIDEO)

Lider SDA Bakir Izetbegović ponovo je prešao crvenu liniju. Nakon što je Srbe nazvao lošim narodom, sada su, kako kaže, genocidaši. I poručio - i u rat će, "samo da se RS ne otcijepi"! Ovo je opasno i uvredljivo i poruka Srbima s kim žive, upozoravaju iz BORS-a. Iz Srpske stiže poruka da nismo za rat i da je ovo retorika gubitnika.
Bakir Izetbegović  (Foto:insajder.in) -
Bakir Izetbegović (Foto:insajder.in)

Priča o ratu u BiH je tema koja se često tempira i to, čini se, najčešće iz političkog Sarajeva. Ni ramazan, veliki muslimanski post, nije zaustavio Izetbegovića da u intervjuu za O kanal nastavi da širi mržnju prema srpskom narodu u BiH. Poručuje - prije će u rat nego da se Republika Srska otcijepi.

- Apsolutno. Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine. Definitivno. To vam govorim danas, za ramazan. Dakle, nema govora da će to napraviti. Mogu početi, ali neće znati kako će to završiti - rekao je Izetbegović.

Ovo je retorika gubitnika, Republika Srspka je za mir i neće ratovati, poruka je vladajuće koalicije u Srpskoj.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore. Dodik je najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je da je namjera da se na miran način, kroz dijalog, ukaže na probleme i ukaže na rješenje.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je zemlje Kvinte da osude i reaguju na ratnohuškačku retoriku bošnjačkog lidera, u suprotnom kaže ćutanje je odobrenje.

U BORS-u i organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata poručuju da je ovo upozorenje Srbima da ne zaborave s kim žive u BiH. Podsjećaju da je Bakirov otac, Alija Izetbegović još 90-tih kao ratni lider rekao da će, ako treba, žrtvovati i mir za suverenu BiH.

- Tako smo i 90-tih godina dočekali sa razmišljanjem, nadom i ubjeđenjem da neće biti rata i da su to naše komšuje. I sada ništa ne želimo i nikoga ne ugrožavamo, želimo da budemo svoji na svome i umjesto da rješavamo probleme i pitanja koja su otvorena i sporna, mi se brinemo nečim sasvim drugim. Upućiju prijetnje i najpogrdnije izjave kojima se kvalifikuje jedan čitav narod. Sramno da sramnije ne može - poručuje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je poruka da je "srpski narod genocidni narod" projekcija koju je zacrtao Alija Izetbegović, a to je unitarna BiH, odnosno isključivo bošnjačka BiH bez Srba i srpskog naroda.

Reagovala je i Islamska zajednica u BiH - reis Husein Kavazović upozorio je da Bošnjaci moraju biti mobilni, obazrivi, da prate šta se događa i kako kaže da se svi muslimani dozovu pameti i ujedine kako bi odbili zlo. Ko je zlo i ko predstavlja opasnost po Bošnjake, nije precizirao.