latinica  ћирилица
20/04/2021 |  19:37 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Đokić: Dijalogom omogućiti ekonomski rast i razvoj

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da Republika Srpska ne poziva ni na kakve sukobe niti rat, nego na dijalog o problemima koji objektivno postoje, kako bi se omogućio ekonomski rast i razvoj u narednim godinama, kako u Srpskoj, tako i u BiH.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je ocijenio značajnim i uspješnim današnji sastanak vladajuće koalicije, koja ima odgovornost da upravlja najznačajnijim poslovima i aktivnostima u Republici Srpskoj, te na taj način i u BiH u ime Srpske.

- Više godina se osjeća zastoj i javljaju se brojne prepreke u BiH koje usporavaju njen razvoj, a na taj način se i direktno odražavaju negativno na razvoj Republike Srpske. Želimo da izađemo iz te vrste blokade, a jedini način, kada osjetite da postoji problem, jeste da pozovete na dijalog onog za koga mislite da je dio tog problema - rekao je Đokić novinarima na Mrakovici nakon sastanka vladajuće koalicije.

On smatra da je potrebno pokrenuti dijalog o spornim pitanjima, koja u ovom času onemogućavaju razvoj u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

- To nije poziv na bilo kakve sukobe niti na rat, kao što je neko već počeo da komentariše da Republika Srpska želi da izazove oružane sukobe. Pa kome je to danas stalo da daje svoje sinove i gubi svoje domove? Ta iskustva iz rata su nam svima poznati i to nijedan normalan čovjek u ovoj zemlji ne bi trebalo da poželi da se desi - rekao je Đokić.

On je istakao da se želi na miran način kroz dijalog ukazati na probleme, te ponuditi rješenje, ali da ako to nije moguće onda se mora ponuditi krajnje rješenje koje je u najboljem interesu srpskog naroda, ali i Republike Srpske i odnosa u BiH.

Govoreći o zaduženju Srpske na Londonskoj berzi, Đokić je rekao da je ohrabrujuća vijest da je Srpska prihvaćena kao važan ekonomski i politički subjekt u svijetu i da na tako prestižnom mjestu kao što je Londonska berza može da trguje.

- To znači da ljudi vjeruju u Republiku Srpsku i da znaju da ona ima kapacitet da izvršava svoje finansijske obaveze u budućnosti - rekao je Đokić.