latinica  ћирилица
20/04/2021 |  19:38 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

"Povećanje neoporezivog dijela plate - stimulativno za sve radnike"

Ujedinjena Srpska saopštila je da bi, prema procjenama, u odnosu na predloženo povećanje plata u javnom sektoru, povećanje neoporezivog dijela plate sa 500 KM na 1.000 KM stimulativno djelovalo na sve zaposlene u Srpskoj, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.
Ujedinjena Srpska - Foto: ilustracija
Ujedinjena SrpskaFoto: ilustracija

- Ovom mjerom bi se uticalo na legalizovanje ukupnog iznosa neto plate što bi uticalo na bolju kreditnu sposobnost zaposlenih, dostupnost kreditnim sredstvima, što bi u konačnici dovelo i do povećanja ukupne potrošnje i samim tim prihoda od poreza - saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

U saopštenju se navodi da su u Republici Srpskoj sve dosadašnje zakonske izmjene išle s ciljem povećanja osnovnog ličnog odbitka, što praktično dovodi do povećanja plate uz stimulaciju radnika.

- Pored toga što je za funkcionisanje penzionog i zdravstvenog sistema neophodno osigurati dovoljno prihoda, visoko oporezivanje rada štetno je po formalnu zaposlenost, posebno za najniže kvalifikovane radnike - kažu u Ujedinjenoj Srpskoj.

U saopštenju se podsjeća da je u posljednje tri godine u privredi Republike Srpske zabilježen kontinuiran rast plate od pet do sedam odsto godišnje.

- S obzirom da poreska politika utiče na odluke na tržištu rada, odluke o štednji, investicijama, finansijskoj i organizacionoj strukturi, ekonomskom efikasnošću se želi postići umjerenost ovog uticaja i što manje poresko opterećenje obveznika - navode iz Ujedinjene Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u prva tri mjeseca ove godine povećanje prihoda od poreza i doprinosa na plate iznosilo 44.000 000 KM, što na godišnjem nivou iznosi 176.000 000 KM.

- Ovo predstavlja realno pokriće smanjenja nastalog predloženom mjerom. Pored toga, povećan stepen potrošnje će donijeti povećane prihode od PDV iz redovne potrošnje, kao i prihode od drugih vidova oporezivanja, što indirektno predstavlja ukupno 40 odsto povrata u budžet - navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene Srpske dodaju da je slična mjera realizovana sredinom 2018. godine kada je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak povećan osnovni lični odbitak sa 200 KM na iznos od 500 KM mjesečno što je predstavljalo gubitak prihoda od oko 60 miliona KM na nivou Republike Srpske, i to za budžet Republike 45 miliona KM i 15 miliona KM za budžete jedinica lokalne samouprave.

- Međutim, rast plata i broja zaposlenih, kao i poboljšanje naplate prihoda, doveli su do toga da taj dodatni gubitak bude manji od predviđenog - navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene Srpske kažu da je detaljna analiza sa tabelama dostavljena Vladi Republike Srpske i koalicionim partnerima na sastanku.