latinica  ћирилица
21/04/2021 |  12:50 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Hrvatska: Potpisan ugovor za zaštitu centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Hrvatski fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane "Krško" potpisao je ugovor za angažovanje službe za fizičku zaštitu i bezbjednost lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori gdje se namjerava izgraditi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Ugovor je porpisan s preduzećem "AKD-zaštita" iz Zagreba, objavljeno je na internet stranici Fonda.

Ranije je objavljeno da je procijenjena vrijednost angažmana službe za fizičku zaštitu i bezbjednost lokacije na Trgovskoj gori 5.500.000 kuna bez PDV-a /1.375.000 KM/.

Angažovano preduzeće vršiće kontrolu ulaska i izlaska osoba, vozila i tereta, zabraniti ulazak u štićeni kompleks neovlaštenim osobama, kontrolisati unošenja i iznošenje materijala i opreme, održavati red i mir unutar kompleksa i ostale poslove zaštite u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti.

Fond, čije je sjedište u Zagrebu, prošle sedmice objavio je javnu nabavku za održavanje i čišćenje lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Hrvatska ima obavezu zbrinjavanja polovine radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" nakon što postrojenje prestane sa radom.

Planirana lokacija za zbrinjavanje otpada kao i postojećeg institucionalnog otpada je kasarna "Čerkezovac" u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, iako se ovim planovima protive stanovnici s obje strane granice.