latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:14 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Bošnjaci: Ne osjećamo nikakav vid ugroženosti

Građani Foče bošnjačke nacionalnosti iz više mjesnih zajednica danas su održali sastanak sa načelnikom i predsjednikom Skupštine ove opštine Milanom Vukadinovićem i Srđanom Draškovićem sa kojeg su demantovali navode o ugoženosti fočanskih Bošnjaka, koje su prenijeli pojedini federalni mediji.
Foča sastanak - Foto: SRNA
Foča sastanakFoto: SRNA

Oni su poručili da ne osjećaju nikakav vid ugroženosti ili diskriminacije po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, te da se u Foči osjećaju slobodno.

Safet Čorbo iz sela Mješaja u mjesnoj zajednici Brod rekao je da oni koji plasiraju priče o navodnoj ugroženosti Bošnjaka koriste to u političke svrhe.

On je istakao da je bezbjednost Bošnjaka u Foči na zadovoljavajućem nivou, bez razlike u odnosu na druge.

- Hodam gradom slobodno, nema nikakve ugroženosti, da nas neko zastrašuje, Bošnjaci žive normalno - naveo je Čorbo.

On je dodao da politički predstavnici Bošnjaka, dok su bili dio vlasti u prethodnom mandatu, nisu iskoristili tu poziciju da pomognu povratnicima, već su se, kako on smatra, zalagali samo za lične interese.

- Već duže vremena bavim se poljoprivredom od koje živim. Ko hoće da radi, od poljoprivrede može živjeti - poručio je Čorbo.

Glasine o navodnoj ugroženosti Bošnjaka odbacio je i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Јeleč Fuad Šljivo.

- U svoje ime i u ime puno ljudi, mogu da kažem da mi nemamo nikakvih problema. Sa načelnikom smo se dogovorili da zajedno obiđemo povratničke porodice, a onaj ko širi dezinformacije o našoj ugroženosti neka se pravda onome kome je tu pruču smislio - rekao je Šljivo.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da bezbjednost Bošnjaka ni u jednom elementu nije ugrožena u šta se uvjerio i na današnjem sastanku.

- Obići ćemo sve mjesne zajednice i pomoći ljudima koliko možemo. Želimo da spriječimo bilo kakav vid politikantstva i ubiranja jeftinih političkih poena i da pošaljemo jasnu poruku ljudima koji ovdje žive da je Foča otvoren grad za sve njene stanovnike i da nemaju razloga da brinu ni u kom pogledu - rekao je Vukadinović.

Predsjednik Skupštine opštine Srđan Drašković naveo je da na Medicinskom fakultetu u Foči studira oko 50 Bošnjaka, da neki od njih žive u Studentskom domu i da se nikada na bilo šta nisu požalili.

- Kreće turistička sezona, mi smo otvoreni da radimo i sarađujemo, ne interesuju nas priče od prije 30 godina. Medicinski fakultet upisuje strane turiste, dolaze nam ljudi iz Indije, Bangladeša, Nepala, Italije i hoćemo da pošaljemo poruku da je Foča otvoren grad i da smo prevazišli probleme iz prošlosti - rekao je Drašković.

On je pozvao Bošnjake da se, ukoliko postoje problemi, obrate opštinskim organima, ako je potrebno i njemu lično ili načelniku opštine, te da će im sigurno izaći u susret i pomoći.