latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:40 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Јaćimović i Osmani o jačanju ekonomske saradnje

Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji, Dragan Јaćimović sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.
Dragan Јaćimović i Bujar Osmani (Foto: ambasadabih.org.mk) -
Dragan Јaćimović i Bujar Osmani (Foto: ambasadabih.org.mk)

Uz izraze dobrodošlice ministra vanjskih poslova ambasador Јaćimović je ministru takođe poželio uspješan mandat i dobru saradnju dvije zemlje.

Tokom sastanka razgovarano je o intenziviranju buduće saradnje u raznim oblastima i izražen obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje, u skladu sa već uspostavljenim dobrim političkim odnosima dvije države. Sa obe strane je izražena potreba i želja za uspostavljanjem bolje komunikacije Sjeverne Makedonije sa BiH i mogućnostima aktivnije saradnje u dijelu povezivanja i uspostavljanja avionske linije koja bi znatno olakšala komunikaciju između dvije zemlje.

Na taj način bi se podstakla promocija i olakšala saradnja u oblasti turizma i u svim drugim oblastima koji su od značaja za kvalitet života građana. Ambasador Јaćimović je istakao potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti turizma, saopšteno je iz Ambasade BiH u Sjevernoj Makedoniji.

Takođe je razgovarano o perspektivi obje zemlje u pogledu članstva u EU i važnosti procesa za stabilnost, prosperitet i dugoročni mir u regiji. Konstatovano da između dvije zemlje nema otvorenih bilateralnih pitanja i da ta činjenica otvara širok prostor za međusobnu saradnju.

Ambasador se još jednom zahvalio na prijemu i dobrodošlici.