latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:51 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Lazić: Mašović - najveći krivac zbog zastoja u traženju nestalih Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da je član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović najveći krivac zbog zastoja u traženju nestalih Srba.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

Lazić je rekao da Republička organizacija još nije dobila odgovor od Tužilaštva BiH u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnijela protiv organa u Institutu za nestala lica BiH jer Mašović ne želi da se penzioniše iako za to ispunjava sve zakonske uslove.

Nakon redovne sjednice Predsjedništva Republičke organizacije u Banjaluci, Lazić je u izjavi novinarima podsjetio da je Mašović ranije rekao da "više ne traži srpske žrtve, već da traži žrtve".

- Neprihvatljivo je da Amor Mašović traži žrtve gdje nema imena i prezimena samo kada su u pitanju srpske žrtve - istakao je Lazić.

Lazić je naveo da je na sjednici bilo riječi o rješavanju trenutne problematike u Republičkoj organizaciji, izvještaju o nestalim licima u Srpskoj, o zapošljavanju djece poginulih boraca, te stambenom zbrinjavanju porodica poginulih i nestalih.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac rekao je novinarima da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH u potpunom zastoju, te da odgovornost za to snose Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH.

- Premalo se radi na traženju žrtava srpske nacionalnosti u BiH, zbog čega ćemo podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica u ovom procesu, prije svega protiv najodgovornijih ljudi na čelu Tužilaštva BiH - istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je Tužlaštvo BiH prije 20 godina dobilo ekspertizu o stradanju srpskog naroda u Posavini, Mrkonjić Gradu i drugim područjima.

- Postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo BiH ne pokreće pitanje odgovornosti za počinjene ratne zločine nad Srbima od 1992. do 1994. godine - istakao je Grabovac.

On je rekao da Republika Srpska i dalje potražuje više od 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice još nalazi više od 600 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.