latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:40 ⇒ 16:03 | Autor: B92

Podignuta optužnica protiv Miroslava Aleksića

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miroslava Mike Aleksića, potvrđeno je iz tog organa za B92.

Njemu su na teret stavljena izvršenja dva krivična djela silovanja, jedno produženo krivično djelo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična djela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih.

- Predloženo je produženje pritvora prema okrivljenom - saopštilo je Više javno tužilaštvo.

O prijedlogu za produženje pritvora i potvrđivanju podnesene optužnice odlučivaće Viši sud u Beogradu.

Radi zaštite privatnosti učesnika u postupku, predloženo je isključenje javnosti tokom trajanja glavnog pretresa.

Istraga protiv Aleksića sprovedena je zbog 19 krivičnih djela na štetu devet polaznica svoje škole glume od 2008. do 2020. godine, ali je optužen za devet krivičnih djela.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao pomenute učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje osmjelile su se i druge djevojke.

Јedna od djevojaka je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile, da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.

Žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, koja je zaključila da su one trpile "psihičke patnje visokog itenziteta".

Za krivično djelo polno uznemiravanje zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci, a ukoliko je učinjeno prema maloljetnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviođene različite kazne, od najmanje dvije do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloljetnica pet do 15 godina.