latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:31 ⇒ 22/04/2021 | 14:35 | Autor: SRNA

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović u Uneskovom kalendaru

Izvršni savjet Uneska odlučio je danas da preporuči Generalnoj konferenciji ove organizacije da prihvati 150 godina od rođenja srpske slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obilježavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine.
Nadežda Petrović (Foto: N. Popov/Wikimedia) -
Nadežda Petrović (Foto: N. Popov/Wikimedia)

Ambasador Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je da je Srbija zahvalna što je to učinjeno na osnovu njenog prijedloga, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvršni savjet Uneska usvojio je danas preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama, među kojima je i obilježavanje 150 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović.

Osnova projekta proslave 150 godina od rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umjetnika i aktivista, kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za njegu kulturne raznolikosti i izgradnju mira.

Fokus je i na predstavljanju i valorizaciji umjetničkog doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Srbija je predložila obilježavanje 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku BiH, Slovenije i Francuske.