latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:48 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Dogovoren zajednički nastup opozicionih stranaka

Lideri parlamentarnih opozicionih stranaka u Republici Srpskoj dogovorili su da će na predstojećim opštim izborima 2022. godine imati zajedničke kandidate za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH.
Nešić, Šarović i Borenović - Foto: RTRS
Nešić, Šarović i BorenovićFoto: RTRS

Dogovor o zajedničkom nastupu SDS-a, PDP-a, DNS-a i narodnog poslanika Nebojše Vukanovića na narednim opštim izborima, postignut na Јahorini, danas je saopštio lider SDS-a Mirko Šarović koji je napomenuo da na sastanku nisu razgovarali o imenima kandidata.

Šarović je rekao da će u narednom periodu raditi na tome da postignu dogovor o zajedničkim kandidatima na značajne pozicije koje se neposredno biraju na opštim izborima.

On je dodao da će ovo vrijeme iskoristiti za izradu ključnog dokumenta zajedničkog nastupa, odnosno ciljeva opozicije kada su u pitanju opšti izbori.

- Vjerujem da ćemo prve principe zajedničkog pristupa, naše vizije Republike Srpske u narednom četvorogodišnjem mandatu iznijeti na narednom sastanku opozicije čiji će domaćin biti PDP - rekao je Šarović.

Šarović je dodao da je danas bilo riječi o promjeni izbornog zakonodavstva u BiH, da smatraju da u procesu izmjene treba da učestvuje i opozicija, nevladin sektor i Centralna izborna komisija.

On je dodao da su dogovorili da više prijedloga za izborni zakon spoje u jedan, te ocijenio da je važno završiti izmjene Izbornog zakona u ovoj godini kada nema izbora.

Šarović je rekao da će na razgovor pozvati i druge političke stranke koje nisu parlamentarne, a izrazile su interes da im se pridruže.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da je najvažnije da opozicija na izbore naredne godine ide zajedno, sa zajedničkim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske.

- To je sigurno, desiće se i o tome neće biti nikakve dileme - tvrdi Borenović, koji kaže i da Izborni zakon treba da bude prioritet u ovoj godini.

Lider DNS-a Nenad Nešić rekao je da je dogovoren zajednički nastup, da još ne izlaze sa imenima, te da treba da izaberu najboljeg.