latinica  ћирилица
21/04/2021 |  18:50 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Gujon u Drvaru: Srbi u FBiH nisu sami

Srbi u Federaciji BiH nisu sami dok je solidarnosti Republike Srbije i brige o njima, poručio je v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. On se tokom posjete Drvaru sastao sa rukovodstvom ove opštine, predstavnicima udruženja i sveštenstvom iz Drvara i Glamoča.
Gujon u Drvaru - Foto: RTRS
Gujon u DrvaruFoto: RTRS

Na sastanku predstavnici udruženja iz oblasti sporta, kulture i poljoprivrede iz Drvara upoznati su na koji način mogu da konkurišu kako bi dobili novčana sredstva za rad svojih organizacija, udruženja i klubova. U DŽudo klubu Drvar, koji ima oko 50 članova, kažu da je ovo prilika za kvalitetniji sportski aktivizam.

- U procesu smo predavanja projekta u sklopu refinansiranja naše sale i rekonstrukcije već postojećeg objekta. Veoma je značajno što su ovi projekti podržani velikim novčanim iznosima - kaže Dunja Balaban iz ovog kluba.

Dvije decenije Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu finansira projekte udruženja Srba iz regiona. Ukupan budžet za ove projekte iznosi 900.000 evra, a konkurs će biti raspisan sljedećeg mjeseca.

- To je nešto što radimo iz godine u godinu i pokazujemo da država Srbija odvaja sredstva za naše ljude gdje god da žive i da oni nisu sami. Želimo da pokažemo solidarnost i brigu o njima - rekao je Gujon.

Posjeta Gujona dokaz je da je Srbija i dalje prisutna na ovim prostorima i da nesebično pomaže, poručila je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

- Svaka podrška, bilo kojem poslovnom, privrednom ili nevladinom subjektu na području naše opštine je indirektna podrška budžetu opštine, jer samim tim omogućuje i smanjuje izdatke koje bismo sigurno napravili da podržimo rad naših udruženja - kaže Runićeva.

Gujon se sastao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve iz Drvara i Glamoča. Trodnevna posjeta završava sutra u opštini Bosanski Petrovac u Unsko-sanskom kantonu.