latinica  ћирилица
21/04/2021 |  19:54 ⇒ 22/04/2021 | 07:01 | Autor: SRNA

Dodik: Sa delegacijom Srbije o važnim pitanjima iz oblasti ekonomije i infrastrukturnim projektima

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da će na sjednici Savjeta za saradnju Srpske i Srbije biti riječi o mnogim pitanjima, prevashodno iz oblasti ekonomije i infrastrukturnih projekata koji se zajednički realizuju.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

Dodik je rekao da se Savjet redovno sastaje, te da je na planu saradnje između Srbije i Srpske postignuto mnogo u posljednjih osam godina.

On je naveo da će na sastanku biti riječi o izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela", auto-puta od Rače do Bijeljine, te aerodroma u Trebinju, kao i brojnim projektima urađenim u opštinama širom Republike Srpske, u koje su dijelom angažovana sredstva i pomoć Srbije, dok su ostala sredstva izdvojili Vlada Srpske i lokalne zajednice.

- I Republika Srpska pomaže Srbiji u različitim oblastima i o tome ćemo sutra razgovarati, kao što su stavovi za poštivanje njenog teritorijalnog identiteta, u vezi sa stavovima oko Kosova - rekao je Dodik.

On je dodao da su to izvorni i iskreni stavovi Republike Srpske, koje dijeli sa Srbijom.

- Želimo da zaštitimo Srbiju i da bude moćna i jaka. Dijelimo iste vrijednosti koje su vezane za očuvanje mira u regionu i onoga što Srbija promoviše, a to je saradnja svih zemalja ovog regiona, kroz inicijativu "mini Šengen" On je napomenuo da je riječ o inicijativi koja bi trebalo da omogući brzi protok ljudi i robe, a samim tim i razvoj ekonomije.

- Napravićemo vrstu inventure šta smo to uradili do sada, te šta je to što je potrebno da učinimo kako u Srpskoj, tako i na nivou BiH, te dogovarati se o novim projektima koje ćemo realizovati u Srpskoj - rekao je Dodik.

On je istakao da je cilj da se obezbijedi novi zamah u razvoju lokalnih zajednica u Srpskoj.

- Srbija je ranije obećala da će pomoći lokalne zajednice koje imaju problema u radu, kao što su Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar u Federaciji BiH - rekao je Dodik.

On je istakao i značaj pitanja iz oblasti obrazovanja, te dodao da se raduje početku sljedeće školske godine kada bi trebalo da u Srpskoj i Srbiji bude primijenjen identičan nastavni program za nacionalne predmete, kao što su istorija, geografija i drugi.

- Važno je da iz tih predmeta djeca i iz Srpske i iz Srbije uče gotovo iste sadržaje i smatram da je to veliko dostignuće, kao i pomak od onoga što su ovdje htjeli da nam kao špekualcije nametnu, a to je uvođenje jedinstvenih nastavnih programa na nivou BiH - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u okviru opsega specijalnih veza, koje su predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, saradnja Srpske i Srbije će se odvijati i na drugim pitanjima.

- U drugoj polovini maja ćemo imati zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije i to na dan kada ćemo obilježiti početak radova na izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" - rekao je Dodik.

On je najavio da je predviđeno da se zajednička sjednica održi u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, te da će tada biti operacionalizovano sve što sutra bude stavljeno na dnevni red.