latinica  ћирилица
22/04/2021 |  07:11 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Predstavnici naroda žrtava zajedno na komemoraciji u Јasenovcu

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac, te predstavnici jevrejske i romske zajednice i organizacije antifašista u Hrvatskoj zajedno će danas obilježiti 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora u Јasenovcu.
Јasenovac - Foto: TANЈUG
ЈasenovacFoto: TANЈUG

Tim povodom će Pupovac, predsjednik koordinacije Јevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin u položiti vijence kod Kamenog cvijeta u Spomen-području Јasenovac.

Polaganje vijenaca planirano je za 12.00 časova, a potom će dati izjave za medije na platou Memorijalnog muzeja, najavljeno je iz SNV-a.

Iz SNV-a su napomenuli da se i ovog 22. aprila sjećaju proboja zatočenika iz koncentracionog logora Јasenovac i pamtimo sve žrtve - Srbe, Rome, Јevreje, Hrvate i antifašiste koje su pobile ustaše u najvećem ustaškom koncentracijskom logoru u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je postojao 1337 dana i rasprostirao se na desetak lokaliteta.

Kraus je rekao ranije da su se predstavnici naroda žrtava dogovorili da zajedno učestvuju u komemoraciji u Јasenovcu nakon što premijer Andrej Plenković nije pristao da učestvuje na događaju zajedno sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da je iznenađen što neće biti jedinstvene kolone, uz napomenu da je narod koji je nastradao najmanje kriv za trenutnu situaciju i odnose koji vladaju.