latinica  ћирилица
22/04/2021 |  08:20 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Multimedijalna izložba o Јasenovcu u Novom Sadu

Multimedijalna izložba "Koncentracioni logor Јasenovac 1941-1945. godine" biće postavljena danas u Istorijskom arhivu grada Novog Sada, potvrdila je direktorka "Spomen područja Donja Gradina" Tanja Tuleković.
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum) -
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)

Izložba se sastoji od nekoliko cjelina koje hronološki predstavljaju istorijske događaje u vezi sa osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske, formiranje Јasenovca, sudbinu djece logoraša, stradanje Srba, Јevreja i Roma, uništavanje tragova zločina, istraživanja u Donjoj Gradini i poslijeratno bolno traganje porodica za svojim nestalim članovima.

Tulekovićeva je navela da je ovo predstavljanje novosadskoj publici uslijedilo poslije gostovanja u Beogradu i Kruševcu.

- Izložba će biti postavljena u Istorijskom arhivu grada Novog Sada do 22. maja - precizirala je Tulekovićeva, koja je sa Dejanom Motlom autor izložbe.

Tulekovićeva je dodala da je otvaranje izložbe u Novom Sadu simbolično zakazano na dan kada se obilježava 76. godina od proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša.

Ona je navela da će nakon Novog Sada izložba biti postavljena u Subotici, a zatim slijedi predstavljanje publici u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, izložba je pripremljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane Srbije.