latinica  ћирилица
22/04/2021 |  08:25 ⇒ 08:28 | Autor: SRNA

Komisija: Cilj Srpske - očuvanje političke i kulturne autonomije

U građanskom ratu u BiH Srbi iz Republike Srpske svih političkih uvjerenja borili su se protiv prijetnje istrebljenjem i za samoopredjeljenje i građanska prava - branili su svoja prava na život u ustavnoj i međunarodno priznatoj Јugoslaviji, u kojoj su živjeli posljednjih 70 godina.
Republika Srpska (foto:UNS) -
Republika Srpska (foto:UNS)

Početni cilj stvaranja Republike Srpske bio je sprečavanje bilo kakve mogućnosti ponavljanja događaja iz Drugog svjetskog rata, odnosno genocida počinjenog nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a sekundarni cilj bio je očuvanje Јugoslavije, navodi se u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine, čije dijelove prenosi Srna.

Kada su Muslimani i Hrvati odbacili Јugoslaviju, cilj Republike Srpske se promijenio iz očuvanja Јugoslavije u očuvanje političke i kulturne autonomije i jednaka prava za Srbe u BiH.

S druge strane, bosanski Muslimani borili su se za uspostavljanje nezavisne islamizovane države koja je trebala da bude zasnovana na šerijatskom zakonu i u kojoj ne bi bilo mjesta za istinsku političku i kulturnu autonomiju Srba.

Međutim, na neuspjeh u uspostavljanju islamske države u BiH najviše su uticale SAD jer takav ishod nije odgovarao američkim regionalnim i globalnim geopolitičkim interesima.

Umjesto toga, SAD insistirale su na uspostavljanju kvazimultietničke federacije orijentisane ka EU, koja je vremenom mutirala i pokazala se potpuno nefunkcionalnom.

Suočeni sa takvim ishodom, radikali su malo modifikovali taktiku i počeli postepeno da razvijaju i šire regionalnu terorističku infrastrukturu, ističe se u Izvještaju.

Politička aktivnost i borba za uspostavljanje islamizirane države kao rezultata građanskog rata u BiH, koju su vodili muslimansko političko i vjersko rukovodstvo u BiH, inspirisana je ideologijom "Muslimanskog bratstva", iranskom revolucijom i
stvaranjem islamske pakistanske države.

Alija Izetbegović, član organizacije "Mladi muslimani", koja je određeno vrijeme djelovala kao omladinska sekcija muslimanskog udruženja "El hidaje", razvio je ovu viziju u svom panislamskom političkom programu pod nazivom "Islamska deklaracija".

Njegova deklaracija kasnije je postala politički program njegove političke stranke SDA, čije su jezgro činili bivši pripadnici "Mladih muslimana", napominje se u Izvještaju Komisije.

Njegov sin Bakir Izetbegović, SDA i islamska vjerska zajednica u BiH na čelu sa Mustafom Cerićem nastavili su da sprovode njegovu viziju.

U ovom ratu su bosanski Muslimani imali podršku islamskih država /prvenstveno Turske, Saudijske Arabije, Irana i Katara/, te pomoć u vidu "humanitarne intervencije" SAD i NATO-a, kao i akcija drugih država van regiona /Velike Britanije i nekih država EU/ i nedržavnih aktera, određenih subjekata u međunarodnim organizacijama, poput UN, NATO-a i OEBS-a, privatnih vojnih kompanija /posebno vojnih profesionalnih resursa/, globalnih islamskih nevladinih organizacija, transnacionalnih banaka i kompanija, obavještajnih službi, međunarodnih terorističkih organizacija, radikalnih islamskih grupa i tako dalje.