latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:35 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Srbija finansira izgradnju mosta i auto-puta od Rače od Bijeljine (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da će Srbija, osim izgradnje mosta na rijeci Savi kod Rače, finansirati i 100 miliona evra od ukupno potrebnih 136 miliona za izgradnju 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine.
Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo - Foto: RTRS
Izgradnja auto-puta Beograd-SarajevoFoto: RTRS

- Možemo da pomažamo i pomagaćemo još više - rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Vučić je istakao da je na sjednici Savjeta bilo riječi o infrastrukturi i povezivanju.

- Ako pažljivo pogledate, bez obzira da li ste iz Banjaluke ili Sarajeva, iz Doboja ili Maglaja, mi smo poslije Drugog svetskog rata, a neću ni da pričam o stvarima između dva svjetska rata, uvek ostajali bez međusobnih komunikacija, kao da je neko želio da se napravi neprobojni zid na Drini i da nikakvu komunikaciju nemamo - naveo je Vučić.

On je rekao da nema nijednog auto-puta niti pruge i da je zato njegov prijedlog bio i tokom Berlinske konferencije i prilikom stvaranja regionalnog saveza "mini-šengena" da bude izgrađena pruga i Beograd-Sarajevo preko teritorija i Srpske i FBiH.

-Vjerujemo da ćemo u narednom periodu nekakav odgovor dobiti - rekao je on.

On je rekao da Srbija želi da pruži značajnu pomoć građanima Srpske kroz podršku izgradnje auto-puta do Bijeljine.

- Mi plaćamo izgradnju kompletnog mosta kod Rače preko Save. Republika Srpska i BiH neće imati nikakve troškove po tom pitanju. Spremni smo da platimo za tu dionicu i da pomognemo, da to bude naša velika, velika podrška razvoju Republike Spske – a to je izgradnja auto-puta do Bijeljine - naglasio je Vučić.

On je istakao da tu ima 17 kilometara od mosta do Bijeljine, ukupna procijenjena vrijednost radova je 136 miliona evra, i kako je obaviješten, nejveći dio eksproprijacije je završen, te će Srbija od tih 136 na sebe preuzeti 100 miliona evra.

- Riječ je o ogromnom novicu. To znači da Srpska neće morati da brine o izvoznoj banci, zaduživanju i drugom. Srbija će taj deo preuzeti na sebe kakav će aranžaman i koliko godina unapred biti. Za nas je to važno jer će to značiti bližu vezu - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, za Srpsku ostaje da se izgradi dionica Bijeljina-Brčko-Vukosavlje-Doboj, a dionica Doboj-Prnjavor-Banjaluka je već izgrađen.

- Ostaje, naravno, za ljude iz FBiH i Srpske da grade komunikaciju Bijeljina-Tuzla-Sarajevo, što bi za nas bilo značajno - naglasio je Vučić.

On je rekao da će vjerovatno biti izložen kritikama u Srbiji zašto se ovoliko pruža pomoć.

- Ponosan sam na to, jer na taj način povezujemo i ceo region i pripadnike različitih naroda i naš srpski narod. Nemamo razloga da se plašimo da tako nešto javno kažemo i da tako nešto javno uradimo - naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija "dođemo kao neki uspešan đak MMF-a" jer je prošla težak program između 2014. i 2017. godine, uspijeva da drži stopu javnog duga ispod 60 odsto, te bilježi najviši rast u regionu, i upravo zahvaljujući tome penzije i plate nešto brže rastu nego u drugim dijelovima regiona, a to može biti tako jer Srbija ima ubjedljivo najviše stranih direktnih investicija.

- Nije lako po tom pitanju boriti se sa Srbijom. Zato možemo da pomažemo i pomagaćemo još više - dodao je on.