latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:47 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Pašalić: Ne zaboraviti stradanje - obaveza srpskog naroda

Obaveza srpskog naroda je da se sjeća svih nevino stradalih žrtava u kompleksu ustaškog logora Јasenovac, poručio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
Sveta arhijerejska liturgija u selu Mlaka kod Јasenovca - Foto: SRNA
Sveta arhijerejska liturgija u selu Mlaka kod ЈasenovcaFoto: SRNA

Nakon što je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u selu Mlaka kod Јasenovca, Pašalić je rekao novinarima da je obaveza da se ne zaboravi ono što se desilo srpskom, jeverskom i romskom narodu u Јasenovcu.

- Ostaje nam nada da se nikada više neće dogoditi ono što se desilo srpskom narodu na ovom prostoru tokom postojanja Nezavisne Države Hrvatske - rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 76 godina izvršen proboj jasenovačkih logoraša, a da ih je na zadnji dan proboja ubijeno je oko hiljadu, a samo stotinjak je preživjelo.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da su se danas okupili sa srpskim narodom iz cijelog regiona da bi odali počast svim stradalima u Јasenovcu.

On je naveo da je selo Mlaka mjesto gdje Srbi treba da se dolaze i da se okupljaju kako nevino stradale srpske i druge žrtve nikada ne bi bile zaboravljene.

Prema podacima Јavne ustanove "Spomen područje Donja Gradina", dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Јasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

U zloglasnom logoru Јasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Selo Mlaka je dio kompleksa jasenovačkog logora smrti, u kojem su bili smješteni žene i djeca.