latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:56 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Banjaluka: Vučiću uručen Ključ grada (VIDEO)

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je u Banjaluci uručen Ključ grada - najveće gradsko priznanje, sa Poveljom počasnog građanina.
Aleksandar Vučić -
Aleksandar Vučić

Vučiću je priznanje uručio predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić na svečanoj akademiji povodom Dana grada, uz prisustvo predsjednice Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i premijera Srpske Radovana Viškovića.

Uručenju priznanja prisustvovala je i delegacija Srbije koja danas boravi u posjeti Banjaluci.

Vučić je na svečanoj akademiji rekao je da priznanje grada Banjaluka predstavlja jedno od najvećih priznanja koje je ikad dobio.

- Hvala vam na tome, ovim priznanjem postajem Banjalučanin - rekao je Vučić i dodao da je Banjaluka najvažniji srpski grad uz Beograd.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

On je naveo da mu je ovo i velika obaveza i da će se truditi, koliko je u mogućnosti, da bude neko ko će Banjaluci donijeti i dati, nesebično, sve ono što može.

- Ulagaćemo mnogo u Banjaluku, kao i druge dijelove Republike Srpske. Ulijevaćemo sve veći snagu, ekonomsku moć i sve više novca. Pomagaćemo koliko budemo mogli Republici Srpskoj, jer ne želimo da postoji nikakva razlika između nas - rekao je Vučić.

On je naveo da je ponosan na odnose između Srpske i Srbiji i odnose između Beograda i Banjaluke.

- Banjaluka, glavni grad Republike Srpske, koju volimo i dok to izgovaramo ne stidimo se i više nikome ne pravdamo - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, niko ne može i ne smije da ospori pravo srpskom narodu da bude jedinstven i da ima zajedničku istoriju, jezik i kulturu i da se time ponosi.

Vučić je napomenuo da je Banjaluka kroz istoriju dokazala da različiti narodi i nacije mogu da žive zajedno i da stvaraju, te da na ovim prostorima niko više ne treba da umre zbog vjere ili nacije.

Zlatni grb grada Banjaluka dodijeljen je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Institutu za javno zdravstvo Srpske, Domu zdravlja u Banjaluci, Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske, Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka, generalu Slavku Lisici - posthumno, Tihomiru Levajcu i Ansamblu narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša".

Plaketa grada Banjaluka dodijeljena je Dobrili Kukolj, profesoru Rajku Gnjatu, Ivi Matoševiću, Socijalnom centru Karitasa "Ivan Pavao drugi" - Dom za starije osobe, Radi Udovčiću, Bojanu Stojniću, Mirku Arambašiću, profesoru Mladenu Miljanoviću, Radoslavu Radi Saviću, Darku Saviću, Plivačkom klubu Olimp Banjaluka, Ronilačkom klubu Delfin Banjaluka, Penjačkom klubu Ekstrim i Peri M. Crnčeviću.

Nagradu grada Banjaluka mladima, uz Biljanu Čekić, dobili su i Marko Malčić, Ivana Todorović, Olivera Ševo, Đorđe Maksimović, Milan Bogdanović, Danijel Petrović i Bojan Maksimović.

Dodijeljeno je i novo priznanje - Plaketa "Sestre Gajić" za izuzetno humana djela. Ovo priznanje dobio je naš kolega, režiser Denis Bojić.

Izvor: RTRS/SRNA