latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:56 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zajednički projekti donijeće samo dobit (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su izgradnja auto-puta od Banjaluke do Beograda, aerodroma u Trebinju, kompleksa "Buk Bijela" projekti razvojnog karaktera koji će donijeti samo dobit.
Željka Cvijanović (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA) -
Željka Cvijanović (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Cvijanović je nakon sjednice Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije istakla da ove strateške projekte Srpska ne bi mogla sama da realizuje, te da su to projekti koji treba da služe ne samo građanima Republike Srpske i Srbije, nego cijeloj regiji, privrednicima, turistima.

Osim ovih kapitalnih projekata, Cvijanović je naglasila da su za svaku lokalnu zajednicu u Srpskoj posebno važni projekti koje su realizovali uz pomoć Srbije.

- Oni su važni prvo zbog toga što su opštine dobile mogućnost da realizuju neki projekat koji je bio na spisku njihovih prioriteta, a drugo zbog toga što za njih poseban značaj ima upravo činjenica da je taj projekt realizovala Srbija - rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njenim riječima, ovdje nije riječ samo o novcu ili o tome šta je moguće određenim novcem da se uradi, nego i o posebnoj vezi koja postoji sa Srbijom, a koju osjeća svaki građanin Srpske.

- To što postoje drugi koji ne razumiju koliko je to važno za naše građane i koji u tome vidi neku prijetnju, to nije naš problem. Ali, jeste problem svaki put kada moramo da žrtvujemo svoju stabilnost i svoj razvoj baveći se određenim izlivima mržnje i određenim temama koje su nametnute iz Sarajeva, kroz iskazivanja uporne nesposobnosti i nemogućnosti da gradi partnerstvo i da se konačno nešto zajedničko uradi sa Republikom Srpskom, osim da je se osporava - navela je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila građanima da će biti još projekata, te da je saradnja sa Srbijom neupitna.

- Ta saradnja je sada dostigla najbolji nivo. Naše razumijevanje je dobro, to je najprirodnija veza, koja osim što je bratska i emotivna, počiva i na pravnim aktima, a to su Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, kao i Dejtonski mirovni sporazum - dodala je Cvijanović.

Govoreći o tome kako na saradnju Republike Srpske i Srbije gledaju građani širom Srpske, Cvijanović je rekla da su oni oduševljeni kada postoji bilo kakva aktivnost koja se realizuje sa Srbijom.

- Od svih mogućih posjeta ili događaja, razgovora, sigurnost je u našim građanima onda kada se to dešava zajedno sa Srbijom, kada imamo uzajamnu komunikaciju, pregovore i konačno realizaciju projekata - naglasila je Cvijanović.