latinica  ћирилица
22/04/2021 |  12:38 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Kojić: Traga se za 221 nestalim licem srpske nacionalnosti

U Sarajevsko-romanijskoj regiji nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata prijavljeno je 798 nestalih lica srpske nacionalnosti, a traga se za njih 221, dok vlasti u Sarajevu ne žele da učestvuju u njihovom pronalasku, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić (foto: Youtube / Vlada Republike Srpske) - Foto: RTRS
Milorad Kojić (foto: Youtube / Vlada Republike Srpske)Foto: RTRS

Na obilježavanju Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u Istočnom Sarajevu, Kojić je istakao da su Srbi u Sarajevu u toku proteklog rata odvođeni iz svojih stanova i ubijani na 211 mjesta, po ulicama, samo zato što su Srbi.

- Ta lica, koja su danima ležala na ulicama, kasnije su odvožena na određene lokacije za koje ne znamo gdje su, a tadašnje i današnje vlasti u Sarajevu su bile dio tih priča, prije svega Komunalno preduzeće `Rad` koje je u tom vremenu odvozilo ubijene Srbe i zakopavalo ih u masovne grobnice - istakao je on.

Kojić je izrazio uvjerenje da bi se u arhivama ovog preduzeća, ali i sarajevskih opština, mogla naći dokumenta o pola od ukupnog broja nestalih Srba za kojima se traga, da postoji volja da se riješi ovo pitanje.

- Na ovaj način sarajevske vlasti danas žele da prikriju zločine i zaštite njihove počinioce - naglasio je Kojić, te dodao da je Međunarodna komisija koja se bavila istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu Vlade Republike Srpske konstatovala da je u ovom gradu srpska zajednica uništena u totalitetu, da su Srbi stradali na razne načine, od prebijanja, malteretiranja, kasnije i do ubistava.

On je rekao da je tokom ratnih sukoba blizu 3.000 civila srpske nacionalnosti stradalo u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a više od 7.100, što civila, što vojnika, te dodao da se vodi poneki sudski proces.

- Vodi se proces za Veliki park i tu izražavamo određene sumnje u smislu postupajućeg tužioca i sudskog vijeća, tako da se bojimo kako će taj proces završiti - izjavio je Kojić novinarima, te dodao da nadležno tužilaštvo nije otvaralo istrage u velikim procesima, od stradanja pripadnika ЈNA, pa do brutalnih ubistava Srba, za koje je rekao da su tretirani kao psi.

Prema njegovim riječima, to je bila poruka Srbima u Sarajevu kakvu sudbinu mogu doživjeti, a to je na kraju bilo etničko čišćenje - egzodus Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Iako političari iz Sarajeva, prije svega Bakir Izetbegović, kažu da su Srbi samovoljno otišli, Srbi su vidjeli šta im se dešavalo pod kontrolom tadašnjih muslimanskih vlasti i nisu htjeli da dožive sudbinu ovih 3.000 civila - rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, i danas ima ratnohuškačkih poruka koje dolaze iz Sarajeva od lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojima poziva na rat.

- Ono što treba posebno da nas zabrinjava je da pravosudne institucije nisu na pravi način reagovale i nisu procesuirale odgovorne za zločine koji su počinjeni nad Srbima, ili je taj dio koji je procesiuran gotovo zanemarljiv, tako imamo poruku da Bošnjaci danas u Sarajevu misle da je dozvoljeno ubijanje Srba i da su spremni da stanu iza poruka Izetbegovića - istakao je Kojić, te dodao da se ove poruke moraju shvatiti krajnje ozbiljno.