latinica  ћирилица
22/04/2021 |  13:21 | Autor: SRNA

Košarac: Ponašanje ministara iz FBiH - katastrofalno

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici Savjeta ministara ministri iz Federacije BiH /FBiH/ nisu podržali informaciju o preduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- I danas katastrofalno i neobjašnjivo ponašanje ministara iz FBiH. Shodno odluci Vlade Republike Srpske, a i primarno, naša obaveza je da zastupamo interese Srpske u zajedničkim organima i da informišemo Savjet ministara o mjerama koje preduzimamo kako bi smo doveli BiH u situaciju da ravnopravno raspravlja sa evropskim partnerima u vezi sa odlukom o privremenim mjerama za uvođenje prelevmana i carina za svježe i rashlađeno meso junadi i svinja - rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministra.

Prema njegovim riječima, ministi iz FBiH nisu podržali ni informaciju, niti zaključak kojim bi se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa obavezalo da otvori suštinske pregovore sa Evropskom komisijom u skladu sa članom 39 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Nisu prihatili da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i dok traju pregovori i konsultacije sa Evropskom komisijom, može predložiti određenu odluku privremenog karaktera što bi kasnije, kroz primjenu člana 117 SPP-a, prošlo i proceduru u samom Savjetu za implementaciju sporazuma - istakao je on.

Košarac je rekao da ga zabrinjava takav odnos, jer je klasičan atak na primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj koja je razvijenija nego u FBiH.

- Mislim da je to loša poruka mojih kolega u Savjetu ministra. Neću definitivno odustati od toga, jer je naše kretanje isključivo u skladu sa međunarodnim ugovorima koje BiH ima, u ovom slučaju SSP. Motivisani smo da tretiramo SSP i obaveza nam je da pregovaramo sa evropskim partnerima, ali nam je imperativ da zaštitimo primarnu domaću proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - naglasio je on.

Košarac je podsjetio da je ovakav prijedlog dostavila Vlada Republike Srpske na osnovu konsultacija sa udruženjima iz Srpske, ali uz podršku udruženja iz FBiH.

- Danas imamo jedinstven stav udruženja, odnosno poljoprivrednika da je neophodno uvesti prelevmane i carine. Јedino se u BiH iz EU može uvesti svježe i rashlađeno meso bez ikakvih taksi. Sve ostale zemlje su zaštitile svoju domaću proizvodnju - napomenuo je on.

Košarac je odbacio argumentaciju kolega iz FBiH kada kažu da se protivi Evropskoj komisiji uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a.

- Ne želim da budem talac interesa EU u BiH, ne želim da budem u funkciji interesa politika EU. Želim da zajedno sa svojim kolegama budem u funkciji građana Republike Srpske i FBiH. Predlažemo one mjere koje će, u ovom slučaju, zaštiti domaću primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj i FBiH - poručio je Košarac.

Navodeći da Evropa i njeni predstavnici u BiH često iznose neke stavove, on je upitao zašto bi baš ti stavovi bili takvi da se moraju podržavati.

- Više puta sam ukazivao na pristup klasičnih kompleksa naših ljudi da zagovaramo neke veoma važne stvari u interesu naših građana. Uvijek prihvatamo i konzumenti smo nekih drugih odluka. Ovo je bio primjer da snagom argumenata i činjenica evropskim partnerima na sto stavimo činjenicu da želimo da zaštitimo primarnu domaću proizvodnju, naše interese i naravno postupajući u skladu sa SSP-om - ocijenio je Košarac.

On je poručio da neće odustati.

- Imaćemo dodatne konsultacije sa predsjedavajućim u vezi s tim i u narednim danima ćemo sigurno ići sa daljim mjerama jer, mislim da je potpuno nedupustivo da se na ovakav način tretiraju interesi domaće proizvodnje - konstatovao je Košarac.