latinica  ћирилица
22/04/2021 |  14:41 | Autor: Glas Srpske

Izložba "Donja Dolina" od 28. aprila u Muzeju Republike Srpske

Izložba "Donja Dolina" autora Slavice Arsenijević, višeg kustosa arheologa Muzeja Republike Srpske, biće otvorena 28. aprila u Muzeju Republike Srpske, a ovom izložbom biće obilježeno 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja Donje Doline, preduzetih 1899. godine.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

- Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno na teritoriji opštine Gradiška, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije. Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu sa ostacima Starijeg naselja iz poznog bronzanog doba u Gornjoj Dolini, Mlađeg naselja iz željeznog doba na Gradini i nekropole na Timeničkoj gredi u Donjoj Dolini - navode iz Muzeja Republike Srpske.

Svi arheološki nalazi sa lokaliteta Donja Dolina sačuvani su u Muzeju Republike Srpske, u Zemaljskom muzeju BiH i Zavičajnom muzeju u Gradišci. Na ovoj izložbi biće prikazani samo nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske.

- Najstarije naselje u Donjoj Dolini pripisuje se nosiocima kulture polja sa urnama, srednjoevropskim doseljenicima ili osvajačima, možda autohtoncima, ali svakako osnivačima - rekla je autorka izložbe Slavica Arsenijević.

Cjelokupna priča o Donjoj Dolini ide daleko u prošlost, kako navodi, prema otkriću objekata i materijala iz ranog bronzanog doba i neolita na Gradini.

- Željeznodobni Donjodolinci smatraju se nosiocima kulturne grupe Donja Dolina - Sanski Most, koja je na tlu Posavine, između ušća Une i Vrbasa, potrajala od početka osmog do kraja četvrtog v.st.e. Pripadnost ove kulturne grupe uglavnom se etnički pripisuje Panonima, možda potomcima prethodnika, koji su gradili naselja tipa sojenica i gradina, o čemu upravo svjedoče željeznodobni ostaci iz Donje Doline - rekla je Arsenijevićeva.

Predviđeno je da izložba bude otvorena u 19.00 časova, a otvoriće ju ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Izložba "Donja Dolina" posjetiocima će biti dostupna do kraja godine.