latinica  ћирилица
22/04/2021 |  14:44 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Gujon i episkop Sergije odali počast Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije danas su u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca odali počast Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti.
Episkop Sergije i Gujon na Petrovačkoj cesti (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije i Gujon na Petrovačkoj cesti (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

Gujon je poručio da je svirepo ubistvo Srba prognanih iz Krajine na Petrovačkoj cesti simbol srpskog stradanja u "Oluji", za koji koji niko odgovarao, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

- Baš danas kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta treba da se podsjetimo da je ista ova cesta bila i mjesto zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, samo što je tada njemačka avijacija gađala izbjegličku kolonu. Ovakva mjesta su opomena da se zlo vraća i da uvijek treba da mu se suprotstavimo, a žrtve ne zaboravimo - rekao je Gujon.

Zločin na Petrovačkoj cesti dogodio se 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Јanjila /koje je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostalo u sastavu Republike Srpske/.

Poginulo je 10 civila, među kojima četvoro djece uzrasta od šest do 13 godina i 21-godišnja djevojka, dok ih je pedesetak ranjeno.