latinica  ћирилица
22/04/2021 |  15:20 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Đurđevdanski festival u onlajn formatu

Đurđevdanski festival dječije pjesme biće održan 14. maja, a 23 učesnika uključivaće se direktno u televizijsku emisiju posredstvom internet platforme, saopšteno je iz Službe za komunikaciju i promociju Radio-televizije Republike Srpske.
Đurđevdanski festival dječije pjesme - Foto: RTRS
Đurđevdanski festival dječije pjesmeFoto: RTRS

Na 27. Đurđevdanskom festivalu biće predstavljeno 16 novih kompozicija spotovima specijalno snimanim za ovu dječiju muzičku manifestaciju, koje je izabrala ovogodišnja međunarodna selekciona komisija sastavljena od kompozitora, muzičkih pedagoga, urednika i producenata.

Selekciona komisija odabrala je 23 izvođača iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

U saopštenju se navodi da je ove godine, uprkos svim poteškoćama izazvanim virusom korona, festivalski tim bio dosljedan da manifestacija bude održana, a da niko ne bude izložen riziku, pa je izabran onlajn format.

Iz Službe za komunikaciju i promociju RTRS-a podsjećaju da uz Đurđevdanski festival odrastaju generacije već punih 28 godina i da je to najpoznatiji festival dječije pjesme u regionu, ali da prošle godine, nažalost, nije održan zbog epidemije virusa korona.

Za ovaj dječiji festival do sada je napisano više od 500 kompozicija, koje zajedno sa solistima biraju stručne selekcione komisije.

- Od početka Festivala postavljeni su visoki profesionalni standardi kojima se komisija vodi prilikom odabira kompozicija i izvođača. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru, dodjeljuju malim solistima - navodi se u saopštenju.

Zbog promijenjenog formata emisije, ove godine će biti dodijeljene nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman, a za nagradu publike ove godine gledaoci će moći da glasaju "lajkovima" na "Fejsbuk" stranici Festivala.

Finalnu emisiju i direktna uključenja izvođača gledaoci će moći da prate na RTRS-u 14. maja od 20.00 časova.