latinica  ћирилица
22/04/2021 |  16:32 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Јasenovac - zbirno ime novog Srpskog stradanja

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije istakao je danas povodom obilježavanja novojavljenih jasenovačkih mučenika da je Јasenovac zbirno ime novog stradanja srpskog naroda.
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

Vladika Јoanikije je podsjetio da je prije desetak godina Srpska pravoslavna crkva prepoznala i proslavila Svete novomučenike jasenovačke, a sa njima i sve one koji su nevino postradali: mučenike iz Dola, Velike, Gornjeg Polimlja, djecu koju su Hitlerove jedinice ubile bez milosti, a sa njima djevojke, mladiće, starce, žene i trudnice, prebilovačke, korićke, jadovinske i mnoge druge mučenike.

- Prvi od naših sveštenika koji je glasno progovorio o našim novim žrtvama, bio je nedavno upokojeni, vladika Atanasije, i mitropolit Amfilohije - istakao je vladika Јoanikije, koji je danas služio liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Ćelija Piperska nadomak Podgorice.

On je ukazao da mitropolit Amfilohije ne samo da je progovorio nego je i svaku stopu mučeničku cjelivao, a kako se približavao svojoj končini sve se više i udubljivao u golgotsku tajnu stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i svuda.

- A, i on sam se sve više udubljivao u tajnu Hristovog raspeća i stradanja, i ljudskog stradanja, ljudskih patnji, a i sam je patio u Crnoj Gori. Duša napaćena za Hrista. Zaista ako je iko ispio čašu stradanja Hristovih kao apostol u naše dane to je bio mitropolit Amfilohije - rekao je vladika Јoanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Govoreći o današnjoj proslavi novojavljenih jasenovačkih mučenika u Slavoniji, vladika Јoanikije rekao je da su danas u mislima sa Njegovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Јovanom i raspetim narodom i monaštvom u Slavoniji.

- Naš narod nedavno je pokazao svu ljepotu i snagu naše vjere, te da su nam Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Stefan Piperski i svi Sveti novomučenici koji su za vjeru postradali, dali snage da vjeru očuvamo - rekao je vladika Јoanikije.

On je istakao da Gospod otkriva svoje tajne svima onima koji ga ljube i daje im snagu ne samo da vjeru svoju čuvaju, obraz, poštenje i tradiciju, korijene, nego im daje snagu da svjedoče ljubav Božiju, Јevanđelje Božije, u svakom vremenu.