latinica  ћирилица
22/04/2021 |  18:08 ⇒ 18:09 | Autor: TANЈUG

Bajden: SAD će do 2030. prepoloviti emisije stakleničkih gasova (VIDEO)

Administracija američkog predsjednika DŽoa Bajdena obavezala se danas da će prepoloviti emisije gasova staklene bašte do 2030. godine.
DŽo Bajden na Samitu o klimatskim promjenama - Foto: AP
DŽo Bajden na Samitu o klimatskim promjenamaFoto: AP

Predsednik SAD objavio je danas, na početku dvodnevnog virtuelnog samita svjetskih lidera o klimi, da je cilj njegove zemlje smanjenje emisija za 50 -52 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Rojters prenosi da administracija SAD, koje su drugi vodeći svjetski emiter ovih štetnih gasova nakon Kine, smatra da će novim ciljom podstaći druge velike zemlje emitere da povećaju svoje ambicije u borbi protiv klimatskih promjena.

- Ovo je decenija u kojoj moramo donositi brze odluke kojima ćemo izbeći najgore posljedice klimatske krize - poručio je Bajden.

Britanski premijer Boris DŽonson pozdravio je posvećenost američkog predsjednika DŽoa Bajdena da smanji emisiju gasova staklene bašte kao značajan pomak.

- Zaista sam oduševljen preokretom koji je Bajden najavio - rekao je DŽonson, pohvalivši Bajdena zbog povratka SAD u prve redove borbe protiv klimatskih promjena, prenio je Rojters.

On je istakao da se ne radi o nekom skupom politički korektnom zelenom aktu, već o rastu i radnim mjestima.

DŽonson je u utorak rekao da će Britanija smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 78 odsto do 2035. godine, što je nazvao najambicioznijim ciljem klimatskih promjena na svijetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da sporazumi postignuti na platformi UN pružaju pouzdanu bazu za kontrolu emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i da je Rusija svjesna svoje odgovornosti.

Putin je naglasio da Rusija odlučno radi na stvaranju moderne zakonske regulative kako bi primenila kontrolu emisije ugljen dioksida i stimulisala njeno smanjenje.

Kanadski premijer DŽastin Trudo takođe je najavio smanjenje emisija od 40 – 45 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Američki klimatski cilj takođe je važna prekretnica u širem Bajdenovom planu da u potpunosti dekarbonizuje američku ekonomiju do 2050. godine, što je program koji po američkom predsjedniku može otvoriti milione novih, dobro plaćenih radnih mjesta, ali za koji mnogi republikanci kažu da se plaše da će naštetiti ekonomiji.

Očekuje se da će američko smanjenje emisija doći iz elektrana, automobila i drugih sektora u ekonomiji, ali Bijela kuća nije postavila pojedinačne ciljeve za te industrije.

Američki naftni institut (API), najviša američka grupa za lobiranje za naftu i gas, oprezno je pozdravio Bajdenovo obećanje, ali je upozorio da ono mora biti praćeno promjenom politika koje uključuju cenu ugljenika, što je teško obezbijediti među nekim članovima Kongresa.

- Sa transparentnom cijenom ugljenika i inovacija, možemo ostvariti mjerljivi klimatski napredak u ovoj deceniji, a da ne povrijedimo američku srednju klasu, ne ugrozimo američku nacionalnu bezbjednost i ne podrivamo ekonomski oporavak - rekao je Majk Somers, predsjednik i izvršni direktor API-a.

Svjetski lideri žele da ograniče globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, prag za koji naučnici kažu da može spriječiti najgore posljedice klimatskih promjena.