latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

U Beogradu obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta (VIDEO)

U Srbiji se obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu. Kod Spomenika žrtvama, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište, položeni su vijenci i odata počast nevino stradalima. Sa ovog mjesta upozoreno je da se ne smije dozvoliti revizija istorije.
Dan sjećanja u Beogradu - Foto: RTRS
Dan sjećanja u BeograduFoto: RTRS

Počast nevino stradalima u Drugom svjetskom ratu odali su zvaničnici, potomci žrtava, predstavnici udruženja građana, ambasadori i članovi diplomatskog kora. Svake godine, među njima, na Starom sajmištu je i Јozef Baruhović, koji se s tugom sjeća rođaka stradalih u Holokaustu.

- Moja uža porodica, znači moja majka, otac, moja sestra i ja, hvala Bogu, preživjeli smo, ali dalja rodbina je stradala u Јasenovcu, NDH - priča Baruhović.

Јasenovac je bio jedan od najvećih logora u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata i jedno od najvećih stratišta Srba u istoriji, u kome je stradalo više od 600.000 Srba, veliki broj Јevreja i Roma i onih koji nisu bili po volji režima NDH, podsjećaju gradski čelnici. Zbog budućih naraštaja, važno je da se sazna istina o stradanju i genocidu u Јaenovcu, ali i da se očuva kultura sjećanja.

- Veoma je važno da gajimo kulturu sećanja, prije svega na sve žrtve koje su stradale u Drugom svjetskom ratu, koje su stradale u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a posebno u jasenovačkom logoru.Moramo da ponavljamo svaki put o svim užasima nacističkih zločina, zločina NDH, kako nam se takve stvari u budućnosti ne bi ponovile - naglasio je predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

 Nikodijević poručuje da ne smijemo da dozvolimo bilo kakvu relativizaciju zločina i istorijske uloge onih koji su zločine činili. Da se takva zla ne bi ponovila, kaže, mlade generacije moramo da učimo o vrijednostima antifašističke borbe, na koju smo ponosni. Ovakva obilježavanja značajna su i zbog toga da se ne dozvoli revizija istorije.

Beograd će nastaviti njegovanje kulture sjećanja, i kroz isticanje uloge ljudi koji su se suprotstavili nacizmu i režimu NDH, zbog čega će i Diana Budisavljević dobiti spomenik u srpskoj prestonici.