latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:28 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Porodice nestalih Srba traže od Instituta da radi svoj posao (VIDEO)

Služenjem parastosa u hramu Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca ispred spomen-kosturnice u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu obilježen je Dan nestalih Srba na području Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.
Dan nestalih - Foto: RTRS
Dan nestalihFoto: RTRS

Na području Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije prijavljeno je 798 nestalih lica srpske nacionalnosti, a za njih 221 još se traga.

Punih 29 godina Nevenka Đokanović traga za posmrtnim ostacima muža Stevana koji je sa još sedam pripadnika ЈNA ubijen na današnji dan 1992. u Sarajevu.

- Strijeljani su u Velikom parku, a tijela su pobacana po Sarajevu, po Visokom, ne znamo ni mi više gdje. Svake godine obilježavamo ovaj dan, a institucije u Sarajevu ništa ne rade po ovom pitanju - kaže Đokanovićeva.

U Republičkom centru za istraživanje rata i traženje nestalih kažu da u Sarajevu ne postoji volja da se pronađu nestali Srbi i da, opstrukcijom rada, sarajevske vlasti danas žele da prikriju zločine i zaštite počinioce.

- Vlasti u Sarajevu ne žele da učestvuju u pronalaženju nestalih lica srpske nacionalnosti u Sarajevu. Zašto to kažem, pa zato što su Srbi ubijani i odvođeni iz svojih stanova, ubijani po mjestima. Tačno 211 je mjesta zatočenja gdje su ubijani samo zato što su Srbi - naglasio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Porazno je da nakon više od 25 godina od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata porodice još traže od Instituta za nestala lica BiH da radi svoj posao, odnosno da pronađe, ekshumira i identifikuje nestale Srbe.

- Zar nije bilo dovoljna tragedija koja se desila svakom od stradalih Srba, već i njihove porodice pate svih ovih 25 godina i iščekuju informaciju o svojim najbližim - ističe predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman.

Međunarodna komisija koja se bavila istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu, kako je danas istaknuto, konstatovala je da je u ovom gradu srpska zajednica uništena u totalitetu, te da su Srbi stradali na razne načine – od prebijanja i maltretiranja do ubistava.