latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:32 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U Mlaki kod Јasenovca obilježena godišnjica proboja logoraša (FOTO/VIDEO)

Prije 76 godina, oko 1.000 izmučnih, izmorenih jasenovačkih logoraša, krenulo je u proboj, u borbu za goli život. Samo njih oko 100, uspjelo je u toj namjeri. U Hramu svetog proroka Ilije u Mlaki kod Јasenovca, obilježena je godišnjica proboja posljednjih logoraša iz logora Јasenovac. U znak sjećanja na stradale žrtve genocida u jasenovačkom logoru smrti, u planu je izgradnja memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.
Vladika Јovan - Foto: SRNA
Vladika ЈovanFoto: SRNA

Na današnji dan 1945. godine oko 1.000 jasenovačkih logoraša suočenih sa sigurnom smrću, pokušalo je proboj. Preživjelo ih je tek oko 90. U ovom zloglasnom logoru smrti, nadaleko poznatom po užasima, Đuro Bajević iz Novske izgubio je devet članova porodice. Nikad nije saznao gdje su sahranjeni.

- Oni su početkom Drugog svjetskog rata odmah pohvatani, u večernjim satima, otjerani na željezničku stanicu, i tamo ih utovarili u vagone za stoku. Tri dana su se vozili do Јasenovca vozom od Bjelovara - priča Bajević.

U selu Mlaka, koje se nalazi nizvodno od Јasenovca prema Staroj Gradiški, nalazio se sabirni centar za žene i djecu sa Kozare. Prema procjenama, ovdje je stradalo više desetina hiljada ljudi.

Većina ubijenih bacana je u Savu. Međutim, poznato je da su žrtve sahranjivane i u ovom selu, o čemu svjedoči Petar Oroz, koji je u Јasenovcu izgubio djeda, babu i dva strica.

- Postoje dvije masovne grobnice u jednoj šumi. Navodno su sahranjivani pretežno Romi koji su ubijeni u Јasenovcu - ističe Oroz.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu svetog proroka Ilije u Mlaki, u kojem su mnogi Srbi ubijeni, služio je episkop pakračko-slavonski Јovan. Nakon liturgije, osveštani su slavski kolač i žito za Mučenike jasenovačke.

Vladika Јovan je istakao da je na kapiju hrama 1942. godine hiljade kozaračke djece i žena dovedeno "kao ovce na klanje", kako to kaže Sveto pismo.

- Ovaj hram u kome smo danas služili liturgiju, prinijeli beskrvnu žrtvu i pričestili se, bio je tamnica, a mnogi ljudi su u njemu našli smrt - rekao je vladika u besjedi vjernicima i istakao da se srpski narod uvijek kroz istoriju sabirao i podizao crkve na grobovima mučenika, a najviše ih je bilo u 20. i 21. vijeku.

On je rekao da je sila Božija prisutna na ovim mjestima baš zato što su ona mjesta stradanja srpskog naroda.

- Nemojte očekivati da iko ikada dođe na ovakva mjesta bez jauka i vriska jer ovo je Јasenovac. Ono što će doći, doći će na ova mjesta bez mržnje, bez osvete, doći će praštajući i moleći se Bogu - rekao je vladika i dodao da se zločin nikada ne smije zaboraviti.

Naša je dužnost i obaveza da se sjećamo svih nevino stradalih u logoru Јasenovac, poručio je izaslanik predsjednice Republike Srpske, ministar Boris Pašalić.

- Pored obaveze da ih se sjećamo, da nikad ne zaboravimo to što se desilo, ostaje i nada da se više nikad nikom neće desiti ono što se desilo srpskom narodu ovdje, na ovom prostoru tokom postojanja NDH - istakao je ministar Pašalić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da je selo Mlaka strašno mjesto po onome šta se tu dogodilo tokom Drugog svjetskog rata zbog čega se tu okupljaju i šalju poruke da se takav zločin, koji su ustaše počinili nad srpski, jevrejskim i romskim narodom, nikada više ne bi ponovio.

- Zato je važno da se ovdje okupljamo i da se odavde šalju poruke opomene i istovremeno poruke koje će ljude osvijestiti kakav je karakter imao ustaški režim, kakav je bio taj zločin, koja mržnja i koje zlo je stajalo iza toga da se takve stvari nikada više nikada ne bi ponovile - izjavio je Pupovac.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarali su u Banjaluci o izgradnji memorijalnog kompleksa u Spomen-području Donja Gradina.

- Srbija će učiniti sve da obezbijedi da se dođe do jednog projekta koji će dati odgovore na sve zahtjeve te vrste, i naravno da će Srbija i Srpska izgraditi taj kompleks  - rekao je Dodik.

Vučić je naglasilo da bi svako dijete trebalo da dođe u Gradinu u sklopu obavezne ekskurzije.

- Svako dijete u Srbiji treba da vidi kroz šta je srpski narod prošao u Јasenovcu, a ne da to bude prepušteno zaboravu kao što je to dobrim dijelom ostavljano poslije 1945. godine. A pri tome ne šireći mržnju, ne pričajući s mržnjom o onima koji su taj logor osnovali - dodao je Vučić.

Dan proboja posljednjih jasenovačkih logoraša odvojeno su obilježili i zvaničnici Hrvatske i predstavnici udruženja stradalih u logoru Јasenovac.