latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:51 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji njeguju sjećanje na današnji dan (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju izložbe o jasenovačkim mučenicima u Istorijskom muzeju Srbije, da su istinski prijatelji srpskog naroda oni koji njeguju sjećanje na današnji dan i na stravičan zločin nad srpskim narodom.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

- Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Cijeli jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vjera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore... - rekao je Vučić.

On je istakao da je najstrašnije "i najviše opominje opsjednutost strašnim poslom - uklanjanjem suvišnih".

- Uzimamo na sebe pravo koje nam pripada - da stvari nazivamo pravim imenom. Motiv nam nisu samo zastrašujuće brojke, brojna stratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već riječi nobelovca koji je preživio logor i rekao da "svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom" - dodao je Vučić.

On je naveo da "govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grijehe".

- Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grijehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Јasenovac - rekao je Vučić.

On je istakao da se današnji dan obilježava kao dan sjećanja na najteži zločin nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, "a zbog budućnosti u kojoj neće biti suvišnih".

Izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu u prisustvu Njegove svetost patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izložba je organizovana povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.