latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:16 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska je stabilna, ali je BiH nestabilna

BiH u kojoj niko nikome nije neprijatelj, u kojoj se nikome ne oduzimaju prava i u kojoj slušaš sagovornika šta govori jeste BiH u kojoj se može kretati i napredovati, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA) -
Željka Cvijanović (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Cvijanović je rekla da je Republika Srpska stabilna, ali da je nestabilna BiH, te da bi bilo daleko lakše da se živi u okruženju gdje se može osjetiti stabilnost na nekom širem terenu.

- U ovakvoj državi se to ne može, ako imate takvu ostrašćenost i ako postoji oni kojima u glavi stanuje rat. Nema iskrenih odnosa, razumijevanja, želje da se prevaziđu određeni problemi, da se iz prošlosti izvuku pouke i vidimo kako pragmatično možemo da organizujemo budućnost. Ne govorim o budućnosti punoj ljubavi, ali moramo biti praktični i pragmatični i koristiti sve ono što imamo da bi dva entiteta živjela u miru, da bi funkcionisali i koristili moguće pogodnosti koje se nalaze na nivou BiH. To je moja vizija suživota. A vizija u kojoj vas neko maltretira, mrcvari, ne da vam da živite, da se finansijski oporavite, politički da djelujete stabilno... ne priznajem takvo okruženje, zato što je to opterećenje, a ne olakšanje - naglasila je Cvijanović.

Ona je za Televiziju Prijedor rekla da se o tome mora otvoreno pričati, iako je svjesna da sa druge strane nema sagovornika, zato što su navikli da uvijek naprave galamu, oslone na rame nekog stranca i traže da neko brani one vrijednosti koje ne stanuju u BiH.

- Republika Srpska ide naprijed i to nervira mnoge. Ne smijemo zaustavljati razvoj Republike Srpske - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je navela da ne vidi nikakav napredak BiH.

- Mi imamo visokog predstavnika koji kaže da je Republika Srpska opterećenje za BiH. To je bezobrazluk. Sprega političkog Sarajeva i međunarodne zajednice je takva da brani neki suverenitet i teritorijalni integritet - rekla je Cvijanović, upitavši "kakav suverenitet mi branimo u zemlju u kojoj visoki predstavnik može da radi to što radi"?

Cvijanović je rekla da država pokazuje svoj suverenitet i integritet i to da nešto dobro radi onda kada sve drži u svojim rukama.