latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:36 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Hajkom Masom da je za Srbiju od presudnog značaja da bude ekonomski jaka i da kao takva gradi najbolje moguće odnose sa svima u regionu, da je ne zanimaju ničije teritorije već da želi da sarađuje i gradi trajni mir.
Sastanak Vučića i Masa - Foto: TANЈUG
Sastanak Vučića i MasaFoto: TANЈUG

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da je Srbija spremna za dijalog i traženje konstruktivnog rješenja jer nije za zamrznuto rješenje.

- Mi želimo da gradimo mir sa Albancima u narednih 100 godina. Suština napretka je da gradimo mir - rekao je Vučić i poručio da je suština da se ispuni dogovoreno, prije svega, Briselski sporazum.

Vučić je zahvalio Njemačkoj za podršku razvoju Srbije i naglasio da je i u teško vrijeme pandemije trgovinska razmjena dvije zemlje 5,4 milijarde evra.

- U njemačkim kompanijama u Srbiji trenutno radi 70.000 ljudi. Te kompanije mijenjaju i svijest naših ljudi - rekao je on.

Mas je rekao da Berlin podržava proces normalizacije dijaloga Beograda i Prištine, koji nije lak.

- To je proces koji bi doveo i do ekonomske normalizacije i mi ga podržavamo - naveo je Mas.

Mas je istakao da Srbija i zemlje u okruženju imaju potencijala za razvoj na svim poljima i da to treba iskoristiti, a da dinamika integracija u EU zavisi od svake zemlje ponaosob i njenih individualnih napora.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se danas u Beogradu otvara nova zgrada Ambasade Njemačke.