latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:09 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Smajlović: Država treba da traži odgovornost za bombardovanje RTS-a

Novinar Ljiljana Smajlović izjavila je danas da bi država trebala da postavlja pitanja i traži odgovornost za bombardovanje RTS-a 1999. godine u kojem je nastradalo 16 medijskih radnika i naglasila da je prilično razočarana činjenicom da samo Udruženje novinara Srbije i Strukovni sindikat RTS-a traži tu odgovornost.
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs) -
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs)

- Ne razumijem redakcije koje podsjećaju na taj događaj, a da ne kažu da je to bila nezakonita intervenicija - rekla je Smajlovićeva.

Ona je podsjetila da je NATO proglasio televiziju za legitimni vojni cilj, a da na to nije imao pravo, jer, prema Ženevskoj konvenciji, mediji i civili ne mogu da budu ratni ciljevi.

- NATO je mogao da upozori zaposlene da će bombardovati RTS i da ne idu na posao, ali NATO tu obavezu nije ispunio - rekla je Smajlovićeva za Televiziju "K1".

Ona je ukazala da je NATO napao Јugoslaviju pod izgovorom da spriječi humanitarnu katastrofu, a ubio je više civila nego vojnika.

- RTS je prikazivao razaranja civilnih objekata, što je, okretalo raspoloženje prema toj intervenciji. To je, vjerovatno, bio razlog zašto je RTS bombardovan - smatra Smajlovićeva.

Ona je navela da je Međunarodna federacija novinara rekla da RTS nije smio da bude legitimni vojni cilj.

- Nama je stalo da naša država počne da to pitanje postavlja i traži tu odgvornost - zaključila je Smajlovićeva.

Prije tačno 22 godine prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj, a u tom zločinu za koji niko nije odgovarao poginulo je 16 radnika RTS-a.