latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:22 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Trebinjcima i Dobojlijama podijeljene sadnice cvijeća (FOTO)

Predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske danas su građanima u Trebinju dijelili sadnice cvijeća, čime su obilježili Dan planete Zemlje i ukazali na značaj očuvanja životne sredine.
Trebinje: Dan planete Zemlje - Foto: SRNA
Trebinje: Dan planete ZemljeFoto: SRNA

Portparol Fonda Snežana Bjelinić rekla je novinarima da se Dan planete Zemlje obilježava s ciljem podizanja svijesti ljudi o značaju očuvanja prirodne sredine i ekosistema.

Bjelinićeva je istakla da su predstavnici Fonda danas u Trebinju, gdje su na Trgu slobode dijelili i promotivni materijal, na skroman način dali doprinos o edukaciji i o značaju zaštite životne sredine.

Ona je istakla da u obilježavanju ovog dana učestvuje više od 200 zemalja i milijardu ljudi, što ga čini najvećom građanskom akcijom u svijetu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je novinarima da grad svake godine sa javnim ustanovama obilježava Dan planete Zemlje akcijom čišćenja grada, a da će u današnjoj aktivnosti učestvovati djeca iz vrtića "Naša radost".

- U saradnji sa Fondom obezbijedili smo određenu pomoć da se i danas promotivno obilježi dan, ali i da istaknemo važnost jučerašnjeg dana i da Trebinje pokaže da brine o planeti Zemlji - istakla je Skočajićeva.

U Doboju počela podjela preko 2.500 sadnica

Doboj: Podjela sadnica cvijeća (Foto: Srna)

U Doboju je počela podjela 2.520 sadnica za 45 zajednica etažnih vlasnika /ZEV/ koje su se prijavile na poziv Gradske uprave "Za ljepši i uređeniji Doboj".

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Davor Savić naveo je da je riječ o jednogodišnjim sadnicama petunije, salvije, kamenjarke, kadife, ledenjaka i maćuhice.

Prema njegovim riječima, građani su pozitivno reagovali na akciju, a interesovanje su iskazale i sve osnovne škole tako da će akcija biti ponovljena i naredne godine.

Potpredsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović rekao je novinarima da će, u okviru uređenja grada i javnih površina, sadnice u narednom periodu biti uručene Ekonomskoj i Medicinskoj školi, Regionalnom muzeju i Teniskom klubu, koji su isto izrazili želju za uređenje svojih zelenih površina.

Pravo na po 56 besplatnih sadnica ostvario je ZEV sa slobodnom površinom za sadnju sezonskog cvijeća, uz obavezu da preuzeto cvijeće samostalno zasadi u okviru objekta i održava tokom vegetacione sezone.